Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania a reusit sa obtina, in urma negocierilor cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, eliminarea scaderii cu aproximativ 50% a bugetului alocat pentru decontarea serviciilor stomatologice.
Astfel, pentru perioada ianuarie – iunie 2024, bugetul alocat pentru decontarea serviciilor stomatologice se va mentine la acelasi nivel cu plafonul existent in 2023.
„In clasamentul Uniunii Europene privind sanatatea orala, Romania ocupa ultima pozitie. Imbunatatirea sanatatii orale a romanilor trebuie sa devina o prioritate, avem nevoie sa progresam rapid in aceasta privinta. Insa, progresul nu poate fi realizat prin scaderi bugetare si ne bucuram ca partenerii nostri au inteles acest lucru. Salutam, deci, deschiderea doamnei dr. Valeria Herdea, presedinta CNAS, de a asculta argumentele CMSR si de a renunta la scaderea bugetului alocat pentru decontarea serviciilor stomatologice”, afirma dr. Florin Lazarescu, presedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Romania.
In cadrul negocierilor cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, CMSR a argumentat ca scaderea cu aproximativ 50% a bugetului alocat decontarii serviciilor stomatologice ar fi avut un impact major asupra sanatatii orale a romanilor, mai ales in randul copiilor, pensionarilor si cetatenilor cu venituri mici, acestia fiind principalii beneficiari ai serviciilor stomatologice decontate prin CAS.
Totodata, in cadrul negocierilor, CMSR si-a asumat realizarea unui studiu de evaluare a starii de sanatate oro-dentara a romanilor, care va servi drept punct de plecare pentru dezvoltarea de politici publice complementare, cu scopul finantarii suplimentare a serviciilor stomatologice si a imbunatatirii starii de sanatate orala la nivelul populatiei Romaniei.
„Medicii stomatologi din Romania au demonstrat, in aceste ultime saptamani, solidaritate fata de pacienti, dar si deschiderea de a rezolva aceste probleme prin dialog cu partenerii institutionali. Le multumesc pe aceasta cale colegilor mei din intreaga tara, asociatiilor profesionale si patronatelor care s-au implicat in aceasta perioada in apararea drepturilor pacientilor. Cu ajutorul lor, CMSR se angajeaza ca studiul de evaluare a starii de sanatate oro-dentara a romanilor sa reprezinte un pas important prin care stomatologia sa obtina in viitor fonduri suplimentare pentru imbunatatirea sanatatii orale a romanilor,” adauga dr. Florin Lazarescu, presedintele CMSR.