Colegiul Medicilor Stomatologi avertizeaza: Scaderea cu 50% a bugetului pentru servicii stomatologice pericliteaza starea de sanatate a romanilor
3/35897
calendar_month 12 Ian 2024, 13:20


Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la scaderea bugetului pentru servicii medicale stomatologice, in contextul in care starea precara a sanatatii orale din Romania ne situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana la acest capitol. 

In 2024, fondurile alocate decontarii serviciilor de sanatate orala scad, in total, cu 50%, ca urmare a Legii 421/2023, partea I, publicata in Monitorul Oficial in 29.12.2023, precum si prin propunerea scaderii valorii punctului pe serviciu medical in asistenta medicala ambulatorie de specialitate, de la 4.5 lei la 3.3 lei. 
Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania atrage atentia asupra faptului ca scaderea cu 50% a bugetului alocat decontarii serviciilor de sanatate orala va adanci si mai mult decalajul dintre Romania si Uniunea Europeana, tara noastra situandu-se deja pe penultimul loc in UE in ceea ce priveste numarul mediu anual de consultatii stomatologice, cu 0.3 vizite per capita, vs. 0.9% vizite, media europeana. 

Mai mult decat atat, Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania reitereaza importanta strategica a sustinerii programelor de preventie, atat pentru imbunatatirea starii sanatatii orale a romanilor, cat si pentru economisirea fondurilor publice, in contextul in care costul tratarii afectiunilor orale identificate in stadiile primare ajunge sa fie de pana la trei ori mai mic decat costul necesar tratarii afectiunilor stomatologice avansate. 

CMSR reitereaza angajamentul de a sprijini eforturile autoritatilor publice in protejarea starii de sanatate a romanilor, accentuand importanta dialogului si a dezbaterilor constructive, cu participarea tuturor partilor implicate in oferirea de servicii de sanatate. 

In acest sens, reactualizam in mod public solicitarea din data de 22 decembrie 2023, transmisa domnului Cristian Celea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, privind desemnarea unui grup de lucru comun care sa identifice solutiile optime prin care sanatatea orala a romanilor sa poata fi imbunatatita. 

sursa foto: pixabay.comSondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?