Ce concluzii a tras Consiliul European privind Ucraina, extinderea si reformele
3/35992
calendar_month 15 Dec 2023, 13:00


Consiliul European a lansat pe 14 decembrie un comunicat de presa referitor la extinderea Uniunii Europene, reformele si situatia Ucrainei. 

I. UCRAINA

1. Consiliul European isi reitereaza condamnarea ferma a razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, care reprezinta o incalcare vadita a Cartei ONU, si reafirma sprijinul de neclintit al Uniunii Europene pentru independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei in cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel international, precum si pentru dreptul inerent al Ucrainei la autoaparare impotriva agresiunii Rusiei.

2. Consiliul European aminteste concluziile sale anterioare si confirma angajamentul de neclintit al Uniunii Europene de a continua sa furnizeze un important sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar si diplomatic Ucrainei si poporului ucrainean atat timp cat va fi nevoie.

3. Uniunea Europeana si statele sale membre vor continua sa acorde atentie nevoilor militare si de aparare presante ale Ucrainei. In special, Consiliul European insista asupra importantei unui sprijin militar prompt, previzibil si durabil pentru Ucraina, mai ales prin intermediul Instrumentului european pentru pace si al misiunii de asistenta militara a UE, precum si al asistentei bilaterale directe furnizate de state membre. Consiliul European subliniaza necesitatea urgenta de a accelera livrarea de rachete si munitii, in special in cadrul initiativei privind un milion de munitii de artilerie, si de a furniza Ucrainei mai multe sisteme de aparare antiaeriana.

Consiliul European invita Consiliul sa isi intensifice lucrarile cu privire la reforma Instrumentului european pentru pace si la cresterea suplimentara a finantarii sale, pe baza propunerii Inaltului Reprezentant.

Uniunea Europeana si statele sale membre isi mentin angajamentul de a contribui, pe termen lung si impreuna cu partenerii, la angajamentele in materie de securitate fata de Ucraina, fapt ce va ajuta Ucraina sa se apere, sa reziste eforturilor de destabilizare si sa descurajeze actele de agresiune pe viitor. In urma raportului prezentat de Inaltul Reprezentant, Consiliul European a discutat despre viitoarele angajamente in materie de securitate ale UE fata de Ucraina. Consiliul European invita Inaltul Reprezentant si statele membre sa continue lucrarile in cadrul Consiliului. Consiliul European va continua sa acorde atentie acestei chestiuni.

Sprijinul militar si angajamentele in materie de securitate vor fi asigurate cu respectarea deplina a politicii de securitate si aparare a anumitor state membre si tinand seama de interesele de securitate si aparare ale tuturor statelor membre.

4. In fata atacurilor rusesti continue indreptate impotriva infrastructurii civile si critice din Ucraina, Uniunea Europeana si statele sale membre vor intensifica acordarea de asistenta umanitara si in materie de protectie civila suplimentara Ucrainei, precum si de asistenta pentru a asigura rezilienta sectorului sau energetic in timpul iernii. In plus, Uniunea Europeana isi mentine angajamentul de a sprijini refacerea, redresarea si reconstructia Ucrainei, in coordonare cu partenerii internationali, inclusiv procesul de deminare si reabilitarea psihosociala.

5. Uniunea Europeana si statele sale membre isi vor continua eforturile intense de sensibilizare la nivel mondial si cooperarea cu Ucraina si cu parteneri din toate regiunile lumii pentru a asigura un sprijin international cat mai vast cu putinta pentru o pace cuprinzatoare, justa si durabila, precum si pentru principiile si obiectivele esentiale ale Formulei de pace a Ucrainei, in vederea unui viitor summit mondial pe tema formulei de pace.6. Consiliul European isi reitereaza apelul pentru realizarea unor progrese decisive, in coordonare cu partenerii, in ceea ce priveste modul in care orice venituri exceptionale detinute de entitati private, care provin direct din activele blocate ale Rusiei, ar putea fi directionate pentru a sprijini Ucraina si redresarea si reconstructia sa, in concordanta cu obligatiile contractuale aplicabile si in conformitate cu dreptul UE si cu dreptul international. In acest context, Consiliul European ia act de propunerile recente privind veniturile exceptionale care provin din active rusesti blocate.

7. Rusia si conducerea sa trebuie sa fie trase la raspundere pe deplin pentru purtarea unui razboi de agresiune impotriva Ucrainei si pentru alte crime dintre cele mai grave in temeiul dreptului international, precum si pentru daunele masive cauzate de razboiul sau. Consiliul European incurajeaza continuarea eforturilor, inclusiv in cadrul Grupului-nucleu, in vederea instituirii unui tribunal pentru urmarirea penala a crimei de agresiune impotriva Ucrainei, care sa se bucure de cel mai larg sprijin si de cea mai ampla legitimitate la nivel interregional, precum si a unui viitor mecanism de despagubire; isi reafirma sprijinul pentru registrul daunelor cauzate de agresiunea Federatiei Ruse impotriva Ucrainei, instituit de Consiliul Europei, drept prim pas concret in aceasta directie. De asemenea, face apel la toate statele sa semneze si sa ratifice cu promptitudine Conventia de la Ljubljana-Haga privind cooperarea internationala in investigarea si urmarirea penala a crimei de genocid, a crimelor impotriva umanitatii, a crimelor de razboi si a altor crime internationale. Consiliul European isi reafirma totodata sprijinul pentru activitatea Curtii Penale Internationale si condamna incercarile persistente ale Rusiei de a submina functionarea sa si mandatul sau international.

8. Consiliul European isi reitereaza apelul urgent adresat Rusiei si Belarusului de a asigura imediat revenirea in conditii de siguranta in Ucraina a tuturor copiilor si a altor civili ucraineni care au fost deportati si transferati ilegal.

9. Uniunea Europeana este hotarata sa erodeze si mai mult capacitatea Rusiei de a-si desfasura razboiul de agresiune, inclusiv prin intarirea sporita a sanctiunilor care o vizeaza, precum si prin punerea lor in aplicare deplina si efectiva si prin impiedicarea eludarii lor, in special pentru produsele cu risc ridicat, in stransa cooperare cu partenerii si aliatii. Consiliul European saluta adoptarea celui de al 12-lea pachet de sanctiuni. Acesta saluta, de asemenea, acordul la care s-a ajuns in legatura cu Directiva privind definirea infractiunilor si a sanctiunilor pentru incalcarea masurilor restrictive ale Uniunii. Consiliul European condamna sprijinul militar constant acordat de Iran, Belarus si RPDC pentru razboiul de agresiune al Rusiei. De asemenea, Consiliul European indeamna toate tarile sa nu ofere sprijin material sau alte tipuri de sprijin pentru razboiul de agresiune al Rusiei. Uniunea Europeana isi va continua colaborarea intensa cu partenerii pentru a contracara discursurile false ale Rusiei si dezinformarea din partea Rusiei cu privire la razboi.

10. Consiliul European subliniaza importanta securitatii si a stabilitatii in Marea Neagra. Este esential ca exporturile de cereale ale Ucrainei sa fie durabile si sa ajunga pe pietele mondiale. Consiliul European sprijina toate eforturile de facilitare a exporturilor de cereale si de alte produse agricole ale Ucrainei catre tarile care au cea mai mare nevoie de acestea, mai ales in Africa si Orientul Mijlociu. Consiliul European subliniaza, de asemenea, importanta utilizarii culoarelor de solidaritate ale UE la intregul lor potential si invita Comisia sa accelereze lucrarile cu statele membre pentru a propune noi masuri in vederea dezvoltarii in continuare a capacitatii culoarelor de solidaritate pe toate rutele.

11. Uniunea Europeana va continua sa sprijine Republica Moldova si Georgia in abordarea provocarilor cu care se confrunta acestea ca urmare a razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei.

III. EXTINDERE SI REFORME

13. Amintind Declaratia de la Granada, Consiliul European subliniaza ca extinderea este o investitie geostrategica in pace, securitate, stabilitate si prosperitate. Aceasta este un factor determinant pentru imbunatatirea situatiei economice si sociale a cetatenilor europeni, reducand disparitatile dintre tari, si trebuie sa promoveze valorile pe care se intemeiaza Uniunea. In perspectiva unei Uniuni si mai extinse, atat viitoarele state membre, cat si UE trebuie sa fie pregatite in momentul aderarii. Lucrarile pe ambele planuri ar trebui sa inainteze in paralel. Tarile care aspira sa devina membri trebuie sa isi intensifice eforturile de reforma, in special in domeniul statului de drept, in conformitate cu natura bazata pe merit a procesului de aderare si cu asistenta UE. In paralel, Uniunea trebuie sa intreprinda reformele si lucrarile pregatitoare interne de care este nevoie, stabilind ambitiile pe termen lung ale Uniunii si modalitatile de realizare a acestora si abordand aspectele-cheie legate de prioritatile si politicile sale, precum si de capacitatea sa de a actiona. Acest lucru va face UE mai puternica si va consolida suveranitatea europeana.

14. Consiliul European sustine Concluziile Consiliului privind extinderea din 12 decembrie 2023. Pe baza pachetului de extindere prezentat de Comisie la 8 noiembrie 2023, Consiliul European ia urmatoarele decizii:

Ucraina si Republica Moldova

15. Consiliul European decide sa inceapa negocierile de aderare cu Ucraina si cu Republica Moldova.

Consiliul European invita Consiliul sa adopte cadrele de negociere respective de indata ce vor fi intreprinse masurile relevante prevazute in recomandarile respective ale Comisiei din 8 noiembrie 2023.

Georgia

16. Consiliul European decide, de asemenea, sa acorde Georgiei statutul de tara candidata, cu conditia sa fie intreprinse masurile relevante prevazute in recomandarea Comisiei din 8 noiembrie 2023.

Bosnia si Hertegovina

17. Consiliul European va incepe negocierile de aderare cu Bosnia si Hertegovina, de indata ce se atinge gradul necesar de respectare a criteriilor de aderare.

Acesta invita Comisia sa prezinte Consiliului, cel tarziu in martie 2024, un raport privind progresele inregistrate, in vederea luarii unei decizii.

Macedonia de Nord

18. Uniunea Europeana este pregatita sa finalizeze etapa de deschidere a negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord de indata ce aceasta isi pune in aplicare angajamentul de a finaliza modificarile constitutionale, astfel cum se mentioneaza in concluziile Consiliului din 18 iulie 2022, in conformitate cu procedurile sale interne. Consiliul European solicita Macedoniei de Nord sa accelereze finalizarea acestor modificari.

Balcanii de Vest

19. Reafirmandu-si angajamentul deplin si neechivoc fata de perspectiva de aderare la UE a Balcanilor de Vest, Consiliul European solicita accelerarea procesului de aderare.

20. Consiliul European ia act de Comunicarea Comisiei privind un nou plan de crestere pentru Balcanii de Vest, care vizeaza accelerarea convergentei socioeconomice dintre Balcanii de Vest si Uniunea Europeana, pe baza unor conditionalitati stricte, si incurajeaza regiunea sa intensifice ritmul reformelor legate de UE si sa realizeze progrese in ceea ce priveste integrarea economica regionala prin intermediul pietei regionale comune, pe baza normelor si standardelor UE.

21. Consiliul European isi mentine angajamentul de a face sa avanseze integrarea treptata dintre Uniunea Europeana si regiune in timpul procesului de extindere, intr-un mod reversibil si bazat pe merite.

Reforme

22. Pe masura ce Uniunea se extinde, pentru ca integrarea europeana sa fie incununata de succes, este necesar ca politicile Uniunii sa fie pregatite pentru viitor si finantate in mod sustenabil, pe baza valorilor pe care se intemeiaza Uniunea, si ca institutiile UE sa continue sa functioneze in mod eficace.

23. Consiliul European va aborda reformele interne in cadrul viitoarelor sale reuniuni in vederea adoptarii, pana in vara anului 2024, a unor concluzii privind o foaie de parcurs pentru lucrarile viitoare.