Dupa o luna tumultoasa, pietele criptografice si-au revenit in mai, inchizand luna cu o crestere de 8,6% a capitalizarii totale de piata. Aprobarea preliminara a ETF-urilor ETH la vedere de catre Comisia pentru valori mobiliare si burse din SUA (SEC) si adoptarea Legii privind inovatia financiara si tehnologia pentru secolul XXI (FIT21) de catre Camera Reprezentantilor din SUA au fost doua evolutii majore din punct de vedere al reglementarilor care au contribuit la aceasta redresare la nivelul pietei.
Aceste evenimente au avut loc in contextul campaniilor politice din SUA, candidatii discutand despre viziunile lor cu privire la criptomonede. In cele din urma, ETF-urile BTC la vedere au inregistrat intrari nete timp de 14 zile consecutive, contribuind la performanta generala pozitiva a pietei.
Toate monedele din top zece dupa capitalizarea de piata au incheiat luna cu cresteri de pret. Solana a fost moneda care a avut cea mai puternica performanta din mai, pretul sau crescand cu 33,9%, deoarece valoarea totala blocata (TVL) in DeFi a crescut cu 33,4% pana la 4,84 miliarde de dolari, in timp ce volumele lunare de tranzactionare DEX on-chain au ajuns la 31,2 miliarde de dolari. Acest lucru a fost determinat in mare parte de performanta puternica a memecoin-urilor de pe Solana, cum ar fi BONK si WIF.
ETH a pornit o redresare puternica ce a culminat cu aprobarea neasteptata de catre SEC a ETF-urilor ETH la vedere, pretul sau crescand cu 26,8% in cursul lunii. Aprobarea a venit pe 23 mai si a marcat o victorie notabila pentru industrie, consolidand performanta puternica a lui Ether si declansand o redresare la nivelul pietei. TON, a treia moneda cu cea mai buna performanta din luna, a inregistrat o crestere a pretului de 24,2%, in timp ce valoarea totala blocata (TVL) in DeFi a continuat sa atinga maxime istorice, crescand cu 227,8% in cursul lunii pentru a ajunge la 326 de milioane de dolari.
Urmand redresarea lui ETH, memecoin-urile ERC-20 au cunoscut si ele o crestere a pretului, DOGE si SHIB crescand cu 19,9% si, respectiv, 11,4% in cursul lunii. Intre timp, AVAX a crescut cu un respectabil 12,4%, iar BTC a crescut cu 12,2%, deoarece ETF-urile BTC la vedere au inregistrat intrari nete timp de 14 zile consecutive. In concordanta cu tendintele mai largi ale pietei, XRP, BNB si ADA au experimentat cresteri mai modeste, de 6,1%, 5,6% si, respectiv, 4,7%.
Finante descentralizate (DeFi)
Reflectand revenirea mai larga a pietei, valoarea totala blocata (TVL) in DeFi a inregistrat o crestere in mai, cu un castig lunar de 21,7%. Printre cele mai importante zece blockchain-uri, castigatorii notabili au fost Merlin, TON si Solana, inregistrand cresteri lunare de 183%, 135% si, respectiv, 36%. Mai multe proiecte de protocoale emergente - anume Pendle Finance, Athena, Morpho si Polymarket - care acopera diverse piete DeFi considerate revolutionare, cum ar fi derivatele ratelor dobanzii, imprumuturile modulare, stablecoin-urile cu randament si predictiile, au experimentat toate o crestere notabila in mai, atingand niveluri record ale valorii totale blocate (TVL).
Token-uri non-fungibile (NFT)
Spre deosebire de dinamica generala a industriei, piata NFT a inregistrat o scadere semnificativa in mai. Volumul total al vanzarilor, de 0,63 miliarde de dolari, a marcat o scadere de 41% fata de aprilie. Desi Ordinals a ramas colectia de top in functie de volumul vanzarilor, aceasta a inregistrat o scadere de 71% in cursul lunii. Alte colectii de top, inclusiv NodeMonkes, Crypto Punks si Bored Ape Yacht Club, au cunoscut, de asemenea, scaderi semnificative ale volumelor de vanzari.
Aceasta performanta redusa a fost observata pe principalele blockchain-uri, volumele de vanzari ale NFT-urilor scazand considerabil. In special, Bitcoin a inregistrat o scadere notabila, de la 602 milioane de dolari la 194 de milioane de dolari in mai - 68%. Cu toate acestea, au existat si aspecte pozitive, Fantasy Top, lansat pe 1 mai, reusind sa contracareze tendinta negativa.