Reducerea de 0,5 puncte procentuale ale ratelor de dobanda Fed poate avea un impact considerabil asupra preturilor activelor digitale. Ratele scazute ale dobanzilor cresc lichiditatea in sistemul financiar, stimuland cererea pentru active cu randament mai ridicat si mai riscante, inclusiv cripto. De exemplu, BTC a inregistrat o crestere de 375% intre februarie 2020 si februarie 2022, cand ratele erau aproape de zero.
In plus, ratele mai scazute pot starni temerile de inflatie – determinand unii investitori sa apeleze la criptomonede pentru a-si proteja puterea de cumparare – si pot slabi dolarul american, facand ca multi investitori sa considere activele digitale ca pe o rezerva alternativa de valoare.
Bitcoin si alte active digitale au caracteristici unice care le-ar putea modela perspectivele pe fondul reducerilor de rate. Un factor cheie de luat in considerare este recenta injumatatire a Bitcoin, un eveniment care duce istoric la cresterea preturilor la 6-18 luni dupa aceea. Disponibilitatea ETF-urilor spot ar putea facilita, de asemenea, tranzitiile mai usoare intre actiuni si cripto, permitand lichiditatii crescute din reducerile ratelor sa intre pe pietele cripto. In plus, in timp ce septembrie este de obicei o luna slaba pentru activele digitale, preturile cresc adesea din octombrie si reducerile preconizate ar putea oferi un impuls suplimentar pe masura ce preturile revin.
Efectele reducerilor dobanzilor Fed asupra pietei activelor digitale sunt incerte, dar mai multi indicatori sugereaza ca schimbarile de politica din septembrie ar putea fi oportune pentru investitorii cripto. Costuri mai mici de imprumut si lichiditate crescuta ofera un peisaj promitator pentru activele digitale. Tendintele istorice si factorii unici cripto-specifici sporesc si mai mult optimismul ca aceste schimbari de politica ar putea cataliza cresterea.