Banca Transilvania cumpara OTP Bank Romania
3/36116
calendar_month 09 Feb 2024, 18:40


Dupa 20 de ani de prezenta in Romania, OTP Group vinde OTP Bank Romania catre Banca Transilvania, liderul pietei bancare romanesti. 

Banca Transilvania a semnat azi cu OTP Group un acord pentru achizitia a 100% din actiunile pe care le detine la OTP Bank Romania. Ca urmare a acestui acord, OTP Group vinde subsidiarele sale din Romania, marcand iesirea de pe piata romaneasca. Finalizarea tranzactiei este estimata in cateva luni, dupa primirea aprobarilor din partea BNR si a Consiliului Concurentei. Pretul total al tranzactiei care urmeaza sa fie platit de Banca Transilvania este de 347,5 milioane de euro.

Dupa primirea aprobarilor autoritatilor, Banca Transilvania va fuziona cu OTP Bank Romania. OTP Group va asigura o tranzitie cat mai usoara pentru clienti si angajati pana cand integrarea in Grupul Banca Transilvania va fi finalizata. Pana atunci, OTP Bank Romania si subsidiarele sale vor continua sa-si onoreze angajamentele fata de clienti si sa ofere servicii la cel mai inalt nivel. In aceasta etapa, din partea clientilor OTP Bank Romania nu este nevoie de nicio actiune, ei vor beneficia de aceleasi conditii de pana acum in relatia cu OTP Romania. Banca isi mentine angajamentele fata de Bethlen Gabor Foundation si va continua sa colaboreze cu clientii sai in termenii si conditiile existente, incluzand servicii oferite in mai multe limbi/bilingv, unde este necesar.

Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, declara:Pentru Grupul Banca Transilvania, achizitia afacerii OTP Group in Romania este o oportunitate de a ne intari pozitia de lider pe piata si de a contribui la consolidarea pietei bancare din Romania. Continuam planurile noastre ambitioase pentru cresterea organica a bancii, cu mentinerea interesului pentru viitoare oportunitati de achizitii. Multumim echipei OTP Group pentru ceea ce a construit in tara noastra si pentru discutiile pragmatice, care au dus la rezultate pozitive. Le spunem bun venit la BT clientilor si angajatilor OTP Bank Romania.

Sándor Csányi, Presedinte si CEO OTP Bank, afirma:Banca noastra a parcurs un drum lung, de 20 de ani, in Romania, timp in care am inregistrat o crestere organica semnificativa, insa pentru noi a devenit tot mai clar ca nu ne putem atinge obiectivul strategic de crestere fara achizitii, iar in viitor vedem putine perspective in acest sens. Sunt increzator in ceea ce priveste clientii OTP, ca vor continua sa beneficieze de servicii de inalta calitate si de produse financiare moderne. Multumesc echipei OTP Bank Romania, colegilor din management, pentru dedicare si munca asidua, care au stat la baza cresterii bancii si a standardelor de calitate oferite.

OTP Bank Romania este o banca universala. Din 2004, OTP Bank, unul dintre grupurile bancare cu cea mai rapida crestere din Europa Centrala si de Est, a fost actionarul semnificativ al OTP Bank Romania. OTP Bank Romania are 2,64% cota de piata in functie de active, aproape 420.000 de clienti persoane fizice, peste 22.000 de clienti Corporate si IMM, 1.800 de angajati si 96 de sucursale.

Banca Transilvania este cea mai mare banca din Europa de Sud-Est. Ca banca universala, acopera toate segmentele si liniile de business din domeniul financiar. Are 20% cota de piata, peste 4 milioane de clienti, aproximativ 10.000 de angajati, solutii de banking online de ultima generatie si o retea puternica de agentii la nivel national.Consultantii Bancii Transilvania in aceasta tranzactie au fost: Barclays Bank Ireland PLC (consultant financiar), Filip & Company (consultant juridic) si PwC Romania (consultant due diligence).