Atlantykron 35, de la misiunile NASA pe Marte la AI
3/37297
calendar_month 16 Aug 2024, 14:30

 
- “Planetarium – Descoperim Universul” a fost tema actualei editii

- Atlantykron a reunit, la cea de-a 35-a editie aniversara, aproape 400 de participanti, peste 40 de ateliere si cursuri, precum si 10 conferinte cu lectori din intreaga lume

Ravi Prakash, Jet Propulsory Laboratory NASA: ”Va consider pe toti cei aflati in aceasta tabara, pe aceasta insula, o familie. De 12 ani ne intalnim aici virtual, prin intermediul teleconferintelor, astfel ca este o mare bucurie sa pasesc in sfarsit pe insula”

Intre 2 si 9 august, la Capidava, judetul Constanta, s-a desfasurat Academia de Vara pentru Tineret, Stiinta, Viitorologie si Science Fiction ATLANTYKRON – editia aniversara 35. Daca la inceputul anilor 1990 parea o utopie chiar si organizarea unei editii 2000, in prezent, organizatorii planifica deja editia urmatoare, intre 1 si 9 august 2025.

Principalul invitat de onoare al acestei editii a fost Ravi Prakash, inginer NASA la Jet Propulsion Laboratory (JPL), membru al echipei care a stat in spatele amartizarii roverului Curiosity in 2012.Jurnalistul de stiinta si scriitorul Alexandru Mironov, fondator Atlantykron, a fost cel care l-a prezentat pe Ravi audientei de pe insula cunoasterii: ”Un moment de sublim al speciei umane. Amartizeaza un obiect numit si creat de om, o lucrare inginereasca extraordinara, care isi gaseste locul si se pregateste de munca. Este reprezentantul nostru, al speciei umane, contine inteligenta artificiala cat cuprinde si este gandit de cele mai strasnice minti ale Pamantului. Este un succes teribil al speciei umane! Avem avantajul de a-l avea intre noi pe unul dintre cei care au gandit, proiectat si lucrat la aceasta masinarie extraordinara trimisa de umanitate la sute de milioane de kilometri, Ravi Prakash. Cat de puternici suntem daca, la 270.000 de ani, de cand specia Homo Sapiens a aparut pe Pamant, depasim granitele Pamantului si ne plasam un avanpost si pe Marte?”
”Va consider pe toti cei aflati in aceasta tabara, pe aceasta insula, o familie. De 12 ani ne intalnim aici virtual, prin intermediul teleconferintelor, astfel ca este o mare bucurie sa pasesc in sfarsit pe insula. Iar in acest an am venit cu familia mea. Cand revad filmarea din momentul amartizarii, din 2012, simt si acum aceleasi emotii, emotii pe care vi le-am impartasit si voua virtual la acea vreme, la o singura zi dupa succesul misiunii Curiosity. Chiar daca aveam milioane de posibilitati ca misiunea sa decurga bine, o singura posibilitate ca ea sa decurga rau ar fi putut incheia misiunea. Dar a fost un mare succes. A fost o munca de echipa de peste 10 ani, iar roverul Curiosity functioneaza si acum, dupa 12 ani de la amartizare”, a transmis Ravi Prakash, la prima intalnire cu participantii Atlantykron.

Dumitru Dorin Prunariu, primul si unicul cosmonaut roman, a fost si el prezent la academia de vara care se desfasoara pe insula dunareana. Prunariu a amintit, in cadrul unei conferinte, ca peretii salilor de clasa au depasit de mult timp zidurile scolii. Daca pe Atlantykron educatia se face sub salcii, in spatiul cosmic o astronauta-scriitoare din China a predat elevilor sai de la bordul statiei spatiale Tiangong. Care sunt viitoarele destinatii umane in spatiul cosmic? Potrivit lui Dumitru Dorin Prunariu, aceastea sunt Luna, asteroizii si planeta Marte. Luna va fi explorata din nou, in curand, de SUA in cadrul programului Artemis. Asteroizii constituie atat resurse importante, avand materii prime rare pe Pamant, dar sunt studiati si pentru a evita posibilitatea unui impact cu Terra. 



Presedintele Centrului pentru Pace UNESCO si al Comisiei americane pentru UNESCO, Guy Djoken, aflat pentru a treia oara pe insula, crede ca „traim vremuri care imbina SF-ul cu stiinta si realitatea. Asta se intampla, fireste, si pe Atlantykron. Ne aflam aici pentru ca suntem inspirati sa facem ceva bun si sa ne dezvoltam ca oameni, sa invatam unul de la altul”. Guy Djoken a oferit diplome din partea Comisiei Nationale pentru UNESCO a SUA inginerului JPL Laboratory NASA, Ravi Prakash, pentru contributia la misiunea Curiosity, si lui Heather Anderson, presedintele World Genesis Foundation, pentru contributia la programele de educatie si invatare coordonate in multe tari.Ce a insemnat Atlantykron 2024 in cifre? 16 invitati speciali, romani si straini, 30 de lectori si instructori, o echipa de organizare formata din circa 60 de membri si 400 de participanti, marea majoritate cu varste cuprinse intre 16 si 29 de ani. Curent electric, retea wireless, doua bacuri ponton, restaurant si servicii de catering, echipa medicala, paza asigurata de Politia de frontiera si de Civitas.Organizatorul principal al actualei editii a Academiei Atlantykron este Asociatia Atlantykron, in parteneriat cu  Asociatia Science & Technology, Asociatia pentru Tineret si Evolutie, Fundatia World Genesis din SUA si in colaborare cu Asociatia Astronomica URANIA, Clubul Nautic Roman, Asociatia Romano-Turca ”Arta fara frontiere” si SARS Romania. Atlantykron nu ar exista fara sprijinul unor institutii, organizatii sau companii. Dintre acestea, amintim de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF), Regia Nationala a Padurilor (Romsilva) prin Directia Silvica Constanta si Primaria Cernavoda. De asemenea, parteneri oficiali sunt Dyomedica CND, Onco System SRL si Compania de Navigatie Fluviala Romana NAVROM, iar sponsori/sustinatori sunt CNE Cernavoda, CIVITAS PSG,  Benq si Blick Art Materials.

”A fost un an extrem de ”plin”, cu multe personalitati invitate, cu multi lectori si instructori, cu multi cursanti. De multe ori avem senzatia ca nu ne ajunge timpul pentru a comunica tot ce este de comunicat pe aceasta insula dar trebuie sa va spun ca acum, la final,  sunt deosebit de incantat sa constat ca tinerii si participantii in general, inclusiv lectorii si invitatii, au interactionat intre ei, atat in timpul conferintelor, cat si ad-hoc, dupa aceea lucru care cu siguranta va genera prietenii si colaborari care raman in timp. Timpul este aici condensat, dar in urma celor 8 zile de pe insulita dunareana ne raman materiale si idei cat pentru mai multe carti. Fireste, vom continua povestea, si ma bucura ca spiritul Atlantykron merge mai departe si in afara celor 8 zile, cat ne aflam pe mica insula de la Capidava”, declara Sorin Repanovici, coordonatorul principal al programului Atlantykron.

Activitati, expozitii, ateliere la Atlantykron 2024

Inteligenta Artificiala a fost una dintre temele Atlantykron 2024. In premiera, pe insula cunoasterii s-a deschis o expozitie, cu 28 de lucrari realizate cu sprijinul AI de artistul  Eugen Demeterca. Chiar daca AI genereaza o imagine in cateva zeci de secunde, tot procesul de la idee si pana la printul final poate dura (si chiar dureaza) multe ore.

Cenaclul STRING, care in acest an aniverseaza 37 de ani de la fondare, a organizat un concurs de proza Science Fiction. Premiul la categoria lucrare adusa de acasa i-a revenit lui Bogdan Mihailescu – ”Lectia de etologie”. La categoria lucrarilor ”Una pe zi”, scrise la fata locului, premiul I a revenit Dianei Pap (”Falansterul timpului”) si Cristinei Dinu (”Zei pentru nimic”). Premiul al II-lea l-au primit George Bragadireanu (”Armonie”) si Mihai Rauta (”Timpul e timp”), iar premiul al III-lea, Mihaela Begeac (”Timpul, dimensiune”), Daria Dragotoiu (fara titlu) si Sasa Rauta (”Calatori in infinit”).

Printre invitati, atat prezenti fizic, cat si virtual, s-au numarat personalitati de marca din stiinta, cultura, arta sau sport din Romania, SUA, Canada, Turcia, India, Italia si Nigeria: Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte; Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (si singurul) roman care a zburat vreodata in spatiul cosmic, presedintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pasnica a Spatiului Extraatmosferic; Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de stiinta, fondator al Programului Atlantykron si senior editor al revistei Stiinta si Tehnica; Prof. Univ. Dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului National al Literaturii Romane; Dr. Ing. Florin Munteanu - Presedinte fondator al Centrul pentru Studii Complexe – centru UNESCO,  principal promotor al paradigmei Complexitatii in Romania; Prof. Dr. Celal Abdi Güzer de la Universitatea Tehnica din Ankara (Turcia); Prof. Dr. Teodor Vasile, doctor in psihologie si in stiinte medicale alternative, presedintele Asociatiei de Studii Esoterice – Club UNESCO; Prof. Univ. Dr. Pierre de Hillerin, presedintele SC Informatie pentru Sport si Performanta Umana SRL; Prof. Dr. Radu Dop, specialist in « medicina critica », membru fondator al Centrului de Studii pentru Stiinte de Granita si al Asociatiei de Telemedicina si Aplicatii Spatiale pentru Sanatate; Guy Djoken, Presedinte al Centrului pentru Pace UNESCO, Comisia Nationala pentru UNESCO a SUA; Dr. Mihaela Muraru-Mandrea, presedinte al Centrului STRING pentru Stiinte, Prospectiva, Creativitate si Fictiune, Remus Botarro, artist plastic de renume international si Shreyaan Daga (India), cofondator al platformei internationale de educatie OLL.co. Invitat virtual: fostul parlamentar canadian de origine romana Dipl. Ing. Corneliu Chisu, vicepresedinte al World Genesis Foundation.

Au tinut concerte in amfiteatrul natural al insulei: violoncelistul Adrian Naidin, trupa Karma, trupa Sigur ca Da.

Lectorii si instructorii romani ai Academiei Atlantykron 2024 au fost: scriitorul si profesorul Aurel Carasel (coordonatorul programului de cultura), Relu Nica – salvamontist montan, instructor al celui mai popular Atelier de Tehnici de supravietuire in natura, Adrian Banuta - jurnalist de televiziune, mediator, presedintele Fundatiei ”Science and Technology”, care a cooordonat Atelierele Stiinta si Tehnica,  impreuna cu Constantin si Alina Ferseta de la StartEvo si Kidibot, Tiberiu Ionescu si Teodor Ene cu HighFive Robotics, Pierre de Hillerin a revenit cu Programul NEUROMOTRICA, iar Asociatia Astronomica URANIA si-a redeschis observatorul astronomic gratuit de pe malul Dunarii, ca in fiecare an, de aproape doua decenii.Daniela Mironov Banuta – jurnalist si specialist in comunicare, a revenit cu atelierul de Personal Branding, Adina Ardelean a fost trainer pe partea de dezvoltare personala si afaceri, ca si Rares Chelmus, un dezvoltator software pasionat de reprogramarea subconstientului uman. Pentru sectiunea Arte, Adrian Dedu a condus atelierul de fotografie, iar Gabriel Grosu, pe cel de pictura, in timp ce Cristina Dinu, artist plastic si restaurator de obiecte de arta din metal, a tinut cel mai inedit atelier al insulei, de sculptura in metal.Un alt atelier care atrage an de an zeci de participanti este cel condus de Petrica Stolnicu - instructor coordonator al atelierului de comunicatii terestre si extraterestre (Radioamatori) si presedinte al Asociatiei RadioStiinta. Dr. Radu Berca este Instructor FACT - First Aid & CPR Training, comandant SARS, medic coordonator al Academiei Atlantykron si Ofir Tzviran – instructor si paramedic.Gabriela si Alexandru Calinciuc au coordonat partea de promovare virtuala a Academiei Atlantykron.

Veniti de peste mari si tari (literalmente) au fost instructorii straini, voluntari pasionati care in fiecare an sfideaza jet lag-ul si oboseala si vin tarand munti de bagaje cu materialele necesare atelierelor lor: Heather Anderson (SUA) – presedintele Fundatiei World Genesis, care a coordonat mai multe ateliere, impreuna cu Donna Anderson Offutt (SUA) - inginer specializat in tehnologia sistemelor de automatizare si control robotizat, si Carol Anderson (SUA), cu experienta de peste 30 de ani in domeniul farmaceutic, clinic si spitalicesc; Felix Izomoch - fondator si director executiv al Centrului International pentru Dezvoltarea Leadershipului Nigeria, coordonatorul nigerian al Institutului International pentru Leadership Global (IIGL) SUA. 

Despre Atlantykron. Scurt istoric

Programul ATLANTYKRON se desfasoara de 35 de ani si a fost prezentat cu deosebit interes de catre mass-media din Romania, televiziuni, posturi de radio, ziare, reviste sau edituri. Au fost realizate zeci de reportaje, documentare, au fost publicate carti, au fost realizate filme. Incepand din 1990, Atlantykron s-a aflat in organizarea si sub tutela Ministerului Tineretului si Sportului, si a primit permanent sprijin si sustinere din partea mai multor institutii si agentii guvernamentale (ANIF, Regia Padurilor, Garda de Coasta, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta), dinpartea autoritatilor locale – Primaria Cernavoda, a agentilor economici locali – Societatea Nuclear Electrica SA, Elcomex SA. La desfasurarea acestui proiect sunt implicate mai multe organizatii neguvernamentale de tineret din tara si strainatate, precum Asociatia Atlantykron, Centrul pentru Studii Complexe, Asociatia Romana pentru Sport si Cultura, Forum IT, dar si unele organizatii si institutii din SUA, precum World Genesis Foundation.  In 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales aceasta insula indepartata drept un loc ideal, desi salbatic, unde sa se desfasoare festivalul anual de science fiction, ocazie care le oferea sansa sa studieze si sa invete unii de la ceilalti. Timpul a trecut, conditiile s-au schimbat, dar setea de cunoastere si de experiente noi a ramas. Dupa 10 ani, festivalul s-a transformat intr-o Scoala de Vara. Traditia a continuat, avand in fiecare an sprijinul Guvernului si al unor organizatii neguvernamentale din intreaga lume. De-a lungul timpului, pe aceasta insula au trecut peste 10.000 de invitati, participanti, organizatori.Printre cei mai importanti ani ai Academiei Atlantykron s-au numarat 1999, cand editia a fost dedicata Eclipsei totale de soare, 2001 – cand insula a gazduit Eurocon, Conventia Europeana de Science Fiction, 2014 – cand Academia a aniversat 25 de ani de existenta si 2019, cand au fost aniversati 30 de ani. In 2020, Academia Atlantykron a fost organizata doar in mediul online, sub genericul ”New Horizons” (”Noi Orizonturi”), in perioada 1-5 august, iar ulterior au mai fost organizate, lunar, conferinte online sub genericul ”Mini Atlantykron Days”.Mentionam ca Academia Atlantykron a gazduit, de-a lungul anilor, numeroase personalitati, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (presedintele Societatii Scriitorilor de SF si Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artistii Ioan Gyury Pascu, Cristian Gretcu, formatia Barock, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Presedinte al Societatii Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism), Peter Moon (scriitor american), cosmonautul Dumitru Prunariu, naistul Nicolae Voiculet, violoncelistul si artistul Adrian Naidin etc. Un film de prezentare al Academiei de Vara Atlantykron, publicat pe YouTube in septembrie 2008, realizat si prezentat de David Anderson, a atins un record mondial la numarul de accesari pentru un film educational. Intitulat “NextGeneration: Atlantykron”, filmul a ajuns in prezent la 23 milioane de vizualizari!In 2014, echipa de organizare Atlantykron a organizat, in parteneriat cu Innovation Travel si cu Autoritatea Nationala pentru Turism conferinta „Dunarea, comoara turistica a Romaniei”, care a reunit peste 300 de participanti si invitati. In ziua conferintei, naistul Nicolae Voiculet a sustinut un concert memorabil. In 2015, Academia Atlantykron a primit, pentru cei 25 de ani de activitate aniversati in 2014, cateva distinctii bine meritate, precum nominalizarea acordata la Gala revistei Foreign Policy la sectiunea cercetare alaturi de Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei”, toti laureatii premiilor Ad Astra 2014 si o serie de cercetatori romani remarcabili din tara si strainatate si nominalizarea acordata de Radio Romania Cultural la sectiunea “Educatie si invatamant”.In 2017, 30 de jurnalisti, bloggeri si agenti de turism, din Romania si din strainatate, veniti sa descopere potentialul turistic al regiunii Cernavoda in weekend-ul 28-30 iulie, in cadrul „Festivalului Dunarii”, eveniment organizat de Innovation Travel si de Primaria orasului Cernavoda, au asistat la deschiderea Academiei Atlantykron si au participat la o conferinta dedicata relatiei dintre individ si comunitate – „Orasul Quantic pentru oameni intelepti” - dar si despre dezvoltarea si promovarea turismului dunarean.Atlantykron este o insula salbatica, un loc care doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteza pentru conferintele virtuale – idee science fiction la primele editii din anii ‘90, ecrane mari pe care sunt proiectate imagini in premiera de pe Marte si, nu in ultimul rand, conferintele sustinute de specialisti din domeniile stiintei, culturii, artei si comunicarii.An de an, inainte de organizarea evenimentului sunt notificate toate autoritatile statului, respectiv Ministerul Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne, Prefectura Judetului Constanta si Primariile celor doua comunitati - Cernavoda si Topalu -, impreuna cu care se dispun masurile specifice pentru astfel de evenimente si se obtin toate autorizatiile necesare. Timp de 8 zile, 24 de ore pe zi, pe insula se afla o echipa medicala formata din 6 membri, Politia de frontiera precum si o firma privata de paza si protectie, pentru a asigura securitatea deplina a participantilor. Organizatorii si toti cei implicati in zona de securitate a participantilor comunica intre ei prin sistemul radio cu circuit inchis pentru a minimiza timpul de interventie in cazul urgentelor.