ANAT: Turismul romanesc este pus in pericol prin masuri fiscale restrictive, ignorand potentialul de dezvoltare economica
3/35098
calendar_month 19 Iul 2023, 12:37

► Turismul reprezinta o investitie strategica, insa guvernantii au ignorat adeseori beneficiile si orienteaza taxarea excesiva catre sector

► Eliminarea voucherelor de vacanta pentru sectorul bugetar ar incuraja reaparitia turismului ”la negru” si ar diminua numarul investitiilor

► Marirea TVA la hoteluri si restaurante la 19% ar conduce la o majorare de minim 10% a costurilor serviciilor turistice din Romania dar mai ales la probleme sociale si la adancirea deficitului bugetar. De asemenea, ne-ar scoate definitiv de pe harta turismului international si ar adanci handicapul deja existent fata de destinatiile concurente

In cautare de solutii pentru a stabiliza bugetul, Guvernul vehiculeaza in ultima perioada propuneri de marire a fiscalitatii in Romania. Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) ia pozitie fata de propunerile recente ale unor reprezentanti ai Guvernului Romaniei de eliminare a voucherelor de vacanta pentru angajatii bugetari si de crestere a taxelor pentru industria turismului. In contextul discutiilor privind dezvoltarea acordarii de vouchere si angajatilor din sectorul privat, aceste masuri ar prezenta un impact negativ major asupra turismului si economiei nationale, cu potential de a indrepta tara spre recesiune.

Astfel, Romania ar risca pierderea unei oportunitati valoroase. Guvernul ar arunca in aer potentialul turismului romanesc prin anularea voucherelor de vacanta pentru angajatii bugetari, in timp ce alti angajati din sectorul privat ar putea beneficia de aceste facilitati. Decizia limitativa ar ameninta atat echitatea, cat si dezvoltarea turismului din tara. Voucherele de vacanta reprezinta o facilitate importanta pentru toti angajatii, indiferent ca sunt bugetari sau din mediul privat, precum si o gura de oxigen pentru industrie si au avut pana in prezent un impact pozitiv considerabil asupra turismului din Romania. Acestea au determinat o dublare a numarului de unitati clasificate precum si cresterea evidenta a investitiilor in sectorul de cazare. Eliminarea acestei facilitati va afecta supravietuirea si dezvoltarea structurilor de cazare, aducand prejudicii semnificative industriei.

”ANAT a aflat cu surprindere de intentia Guvernului Romaniei de a anula voucherele de vacanta acordate bugetarilor, in conditiile in care tocmai se discuta despre acordarea de vouchere si angajatilor firmelor private. De asemenea, taxarea excesiva ar constitui un obstacol enorm pentru cresterea turismului. Intentia de crestere a TVA la hoteluri si restaurante la 19% va conduce la o majorare de minim 10% a costurilor serviciilor turistice din Romania, dar mai ales la probleme sociale si la adancirea deficitului bugetar. Mai grav, dupa ce impozitul pe dividende a crescut de la inceputul anului, de la 5 la 8%, se are in vedere cresterea la 10%. De ce nu se gandeste Guvernul Romaniei la reducerea cu seriozitate a cheltuielilor bugetare, si vede ca prima solutie cresterea taxelor? Intr-o perioada deja dificila pentru industrie, o astfel de masura ar putea determina reducerea atractivitatii turistice a tarii noastre si scaderea numarului de turisti”, declara Alin Burcea, prim vicepresedinte ANAT.

Importanta unei viziuni de ansamblu este esentiala, iar ANAT atrage atentia ca sectorul turistic reprezinta o investitie absolut necesara pentru economia tarii si pentru imaginea Romaniei in lume. Guvernantii ar trebui sa adopte masuri inteligente si eficiente, care sa promoveze cresterea fiscalizarii in turism, iar voucherele de vacanta ar trebui sa ramana o solutie pentru stimularea acestui domeniu.”ANAT se alatura specialistilor economici si ai patronatelor care trag un semnal de alarma serios privind impactul grav negativ al acestor masuri asupra economiei. Marirea TVA a doua oara, in scurt timp, in turism, ar duce la cresteri ale preturilor in lant. Aceasta masura ar duce economia in zona gri de subzistenta si ar accelera spirala negativa a consumului. In toate tarile din jur, turismul are o cota de TVA redusa. De altfel, turismul, atat de grav afectat de pandemie si de proximitatea razboiului, a fost compensat mult mai putin in Romania decat in restul Europei. Masura Horeca 2 anuntata drept certa si inclusa intr-o OUG anul trecut, nu s-a mai materializat, iar firmele din turism, decapitalizate si fara personal calificat, au fost lasate sa se descurce cum pot. Incomingul romanesc e inca la jumatate fata de 2019, revenindu-si cel mai greu”, subliniaza Adrian Voican, vicepresedinte ANAT si  vicepresedinte al Consiliului Consultativ al Turismului din Romania.

Investitiile din turism incurajate de politicile anterioare, de stabilitatea voucherelor de vacanta pe minim 5 ani, sunt puse in pericol acum prin vehicularea unor variante care sa supraimpoziteze sau chiar sa opreasca acordarea lor. Chiar daca aceste masuri nu se vor adopta in realitate, pana la urma, discutarea lor in spatiul public arunca in aer bruma de incredere, stabilitate si predictibilitate in economie. In conditiile unei crize inflationiste care s-a propagat spre Romania, masurile trebuie sa usureze povara fiscala asupra contribuabililor, ca sa poata accelera economia. Aceste masuri de suprafiscalizare ar ingenunchea economia nationala si ar spori numarul firmelor care intra in faliment si al somerilor, in conditiile unei cereri evident tot mai scazute, cauzata de lipsa puterii de cumparare. De asemenea, ne-ar scoate definitiv de pe harta turismului international si ar adanci handicapul deja existent fata de destinatiile concurente.

ANAT indeamna guvernantii sa reconsidere aceste propuneri fiscale restrictive, sa gandeasca in perspectiva, pe termen mediu si lung, si sa priveasca turismul drept o investitie strategica pentru economia Romaniei. Este nevoie de masuri coerente si sprijin eficient pentru dezvoltarea industriei turistice, astfel incat aceasta sa poata continua sa contribuie semnificativ la bugetul de stat si sa reprezinte o sursa de mandrie, un plus financiar dar si de imagine pentru intreaga tara.