Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) sustine necesitatea amanarii termenului pentru implementarea RO e-TVA.
ANAT subliniaza urmatoarele aspecte:
Resurse suplimentare: Companiile vor trebui sa aloce resurse pentru conformarea cu noile cerinte, ceea ce va creste costurile operationale si va afecta competitivitatea pe piata.
Dublarea raportarilor: Sistemul RO e-TVA va dubla raportarile, fara a aduce beneficii semnificative in combaterea evaziunii fiscale, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin Declaratia 394.
Ignorarea particularitatilor diferitelor domenii de activitate/practici comerciale: Exista o serie de elemente de practica contabila specifice anumitor operatiuni derulate in cadrul companiilor care nu se regasesc in datele colectate de ANAF prin diferitele formulare si sisteme puse la dispozitia contribuabililor, situatii care se intocmesc manual si nu pot fi generate automat. Totodata, exista domenii de activitate care au o contabilitate specifica, si aici vorbim chiar de agentiile de turism, pentru care Codul Fiscal reglementeaza regimul special de TVA, astfel ca pentru acesti contribuabili va fi imposibil sa corespunda situatiile generate automat cu cele raportate de contabili.
Necesitatea mecanismului: ANAT recunoaste necesitatea unui mecanism eficient pentru recuperarea TVA neincasat de stat.
ANAT incurajeaza dialogul intre autoritati si mediul de afaceri pentru a gasi solutii echitabile si pentru a asigura o implementare eficienta a RO e-TVA.