In luna securitatii cibernetice, Hategan Attorneys atrage atentia asupra Actului privind serviciile digitale (DSA) introdus de Uniunea Europeana pe 17 februarie 2024, o lege cu impact major asupra companiilor din domeniul tehnologiei si asupra utilizatorilor online. DSA modernizeaza legislatia existenta din 2000 privind comertul electronic, adaptand-o la realitatile actuale ale internetului. Scopul este crearea unui spatiu digital sigur si transparent in Europa.
„Prezenta lege introduce un sistem de clasificare a platformelor digitale, pe baza impactului lor asupra utilizatorilor. Platformele online mari (VLOPs), precum Facebook, X, Google sau Amazon, se confrunta cu cele mai severe obligatii. Neconformitatea poate duce la amenzi mari - pana la 6% din cifra de afaceri anuala globala pentru incalcari grave. Acestea trebuie sa efectueze evaluari ale riscurilor, sa se supuna unor audituri independente si sa fie pregatite pentru situatii de criza.
In plus, afacerile online cu prezenta globala trebuie sa ia in considerare in continuare respectarea reglemetarilor GDPR, moderarea continutului si a dreptului la libera exprimare, armonizarea strategiei de conformitate in cazul operatiunilor transfrontaliere” - Ioana Chiper Zah, Attorney Associate la Hategan Attorneys.
Impartirea obligatiilor impuse furnizorilor de servicii de internet (ISP), in care legiuitorul european considera ca responsabilitatile trebuiesc sa fie proportionale cu dimensiunile utilizatorului. Furnizorii de servicii de internet si operatorii de inregistrare a domeniilor, se confrunta cu cele mai reduse obligatii. Prestatorii de servicii de hosting, cum ar fi companiile de gazduire web, au obligatii cu un caracter specific si direct. Platformele online, inclusiv site-urile de social media si marketplace-urile online, trebuie sa mearga dincolo de simpla gazduire a continutului. Acestea trebuie sa puna la dispozitie sisteme solide de solutionare a plangerilor, sa acorde prioritate rapoartelor primite de la autoritatile de supraveghere si sa asigure transparenta practicilor lor de moderare a continutului. Aceste platforme se confrunta cu un nivel mai ridicat de raspundere daca nu respecta aceste obligatii.
Platformele online foarte mari - VLOPs au cele mai importante responsabilitati in cadrul DSA. In plus fata de toate obligatiile platformelor mai mici, acestea trebuie sa efectueze evaluari ale riscurilor, sa se supuna unor audituri independente si sa fie pregatite pentru situatii de criza. Operatiunile lor sunt supuse unei examinari mai atente, iar neconformitatea poate duce la sanctiuni financiare severe.
Ce masuri ar trebui sa ia companiile?
1. Evaluarea riscului: Analizarea modului in care DSA si alte reglementari se aplica pe fiecare afacere. Daca se desfasura activitati in cadrul Platformelor online foarte mari, pregatirea pentru obligatiile suplimentare este esentiala, inclusiv evaluarea riscurilor si efectuarea de audituri.
2. Revederea si actualizarea politicilor: Verificarea termenilor de serviciu, a politicilor de moderare a continutului si a practicilor de protectie a datelor GDPR care trebuiesc actualizate si conforme cu cele mai recente reglementari.
3. Investitia in conformitate: Analizarea posibilitatilor de investitii in consiliere juridica sau software de conformitate care poate ajuta la navigarea in complexitatea DSA si a reglementarilor conexe. Instruirea periodica a personalului cu privire la aceste aspecte este, de asemenea, o buna practica.
4. Operatiunile transfrontaliere: companiile care opereaza in mai multe tari trebuie sa inteleaga cum se intersecteaza DSA cu alte legi din domeniul tehnologiei.
DSA marcheaza o noua era a responsabilitatii si transparentei in lumea digitala. Intelegerea si adaptarea la aceste schimbari nu reprezinta doar o obligatie legala - ci si o necesitate strategica. Luand masuri proactive pentru a asigura conformitatea, este posibil nu numai sa se evite sanctiunile, ci si sa se construiasca o relatie mai puternica si de incredere cu partenerii.
comunicat