Numeroase proiecte din domeniul energiei regenerabile au fost blocate ca urmare a minutei Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania si Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara din mai 2022, care limita dreptul de folosinta (de superficie) a anumitor terenuri pentru dezvoltarea proiectelor de energie verde.
Insa, multumita unui demers initiat de NextE Renewable prin societatea de avocati Berechet Rusu Hirit, in anul 2023, instanta a decis ca interpretarea UNNPR a fost nelegala, ceea ce ofera ocazia investitorilor sau dezvoltatorilor de proiecte de energie regenerabila sa finalizeze proiectele incepute si sa inceapa noi proiecte pe terenuri cu vegetatie forestiera, pasuni, fanete detinute de asociatiile istorice de proprietari.
Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara au emis, in data de 23 mai 2022, o minuta care bloca toate proiectele pentru producerea energiei regenerabile dezvoltate pe terenuri cu vegetatie forestiera, pasuni si fanete detinute de asociatiile de proprietari (denumite legal si composesorate, obsti etc). Prin acest document, notarii publici si referenzii oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara erau indrumati sa nu mai autentifice contractele prin care se confera drepturi de folosinta asupra acestor terenuri, respectiv sa nu mai inscrie aceste drepturi in cartile funciare pentru ca aceste contracte ar fi nule absolut.
Efectul imediat al acestei interpretari a fost sa suspende dezvoltarea foarte multor proiecte de energie verde deoarece producatorul sau dezvoltatorul de proiect nu putea obtine folosinta legala a terenurilor.
Spre finalul anului 2022, nextE, companie ce dezvolta si opereaza capacitati de productie a energiei electrice din sursa fotovoltaica in regim C&I (Commercial & Industrial) cu livrarea energiei direct consumatorului final, reprezentata de societatea de avocati Berechet Rusu Hirit, a declansat un proces finalizat cu pronuntarea unei hotarari judecatoresti prin care Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a infirmat aceasta interpretare pe cat de nelegala pe atat de nesanatoasa economic. Astfel, instanta de judecata a dispus autentificarea unui astfel de contract (de superficie) prin care se transmite dreptul de folosinta al terenului de la proprietar la nextE.
Hotararea judecatoreasca a ramas definitiva la finalul anului 2023.
„Interpretarea UNNPR care a blocat investitii extrem de valoroase in domeniul energiei regenerabile a fost rezultatul unei confuzii intre „instrainarea” terenului si „transmiterea unui drept de folosinta pe termen determinat”. „Miza acestui dosar a fost, in primul rand, sa invalidam o interpretare pe cat de absurda juridic pe atat de maligna economic pentru clientii nostri care activeaza in domeniul regenerabilelor. Dar foarte important a fost si ca procesul sa se judece relativ repede pentru ca timpul este esential pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte.”, explica Madalina Berechet, Partener Berechet Rusu Hirit.
„Am apreciat, in hotararea pronuntata de Judecatoria Sectorului 1 accentul deosebit pus pe consecinta absurda a interpretarii date in minuta celor doua autoritati, prin care se creeaza in privinta terenurilor composesoratelor un regim juridic mai drastic, mai limitativ decat in cazul proprietatii publice.”, precizeaza Valentin Hirit, Partener Berechet Rusu Hirit.
Cu toate ca interpretarea UNNPR a fost invalidata prin hotarare judecatoreasca definitiva, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania nu a revenit asupra punctului sau de vedere care a blocat timp de 18 luni proiecte si investitii semnificative din domeniul energiei regenerabile. In situatia in care nici nu se va reveni asupra acestei interpretari, impactul deosebit al hotararii judecatoresti obtinute de nextE ramane nu numai pentru cel care a avut initiativa procesului si isi poate finaliza linistit proiectul dar si pentru alti jucatori pe piata care pot folosi sentinta ca precedent in propriile demersuri de a obtine recunoasterea dreptului de a folosi in dezvoltarea de proiecte de energie verde terenuri cu vegetatie forestiera, pasuni si fanete detinute de asociatiile istorice de proprietari.
„Ramane ca cei prejudiciati in continuare de aceasta interpretare, investitori, dezvoltatori de proiecte regenerabile, sa initieze procese impotriva fiecarui refuz al vreunui notar public sau al referenzilor de carte funciara de a recunoaste valabilitatea contractelor de superficie.”, a concluzionat Madalina Berechet, avocat direct implicat in proces.
Bogdan Cordos, Chief Legal and Strategy Officer in cadrul nextE explica perspectiva dezvoltatorului cu privire la intregul demers:
„Constructia de noi capacitati de productie a energie din surse regenerabile, inclusiv centrale electrice fotovoltaice, este un obiectiv national asumat, atat prin lege cat si prin multiplele declaratii publice ale autoritatilor romane si europene. nextE se concentreaza pe dezvoltarea centralelor electrice fotovoltaice de putere medie si mare, iar aceste proiecte necesita suprafete mari de teren compact.
Astfel, este firesc ca nextE, si alti dezvoltatori, sa initieze parteneriate pe termen lung cu asociatiile de proprietari (composesorate), parteneriate ce asigura beneficii financiare substantiale pentru membrii acestor asociatii, utilizarea si valorificarea superioara a acestor terenuri si, prin aplicarea sistemului agriPV recunoscut de Legea 18/1991, continuarea activitatii agricole.
In acest context, minuta UNPR si ANCPI a fost o surpriza neplacuta atat pentru noi cat si pentru asociatia de proprietari, partenerul nostru in acest proiect de anvergura. Vorbim de o investitie in valoare de multe milioane de euro, cu beneficii majore pentru comunitatea locala. Interpretarea din minuta contestata de catre noi a venit practic impotriva vointei partilor si a provocat intarzieri mari si costuri suplimentare pentru proiect.
Suntem multumiti de decizia instantei si speram ca demersul nostru va ajuta si alte asociatii de proprietari sa valorifice cat mai bine terenurile pe care le detin, inclusiv prin dezvoltarea de noi capacitati de productie a energiei din surse regenerabile. Filozofia nextE este de a crea valoare adaugata in comunitatile in care dezvoltam si operam proiectele noastre. Multumim echipei de avocati BRH pentru acest succes!”
Echipa de avocati care a asistat si reprezentat producatorul de energie verde pe tot parcursul procesului a fost coordonata de Madalina Berechet si Valentin Hirit.