Telefoanele mobile sunt noua tinta a hackerilor

de Bianca Dinu | 16 octombrie 2008

Cei mai viciosi pradatori ai Internetului sunt, cum era de banuit, hackerii, care ataca PC-uri cu miile si instaleaza virusi pentru a “pompa”, ulterior, spam sau pentru a gasi alte computere tinta. Mai nou, cercetatorii in securitate IT sustin ca si telefoanele mobile, nu numai PC-urile, fac parte din lista neagra a hackerilor.  

 

virusintro.jpg

Posibilitatea hackuirii telefoanelor mobile a fost, de mult, previzionata de expertii in securitate. La inceputul acestui an, un studiu BitDefender legat de securitatea informatica arata ca dispozitivele mobile vor fi tinta principala a atacurilor pentru anul 2008. “De asemenea, spam-urile ne vor invada nu numai e-mail-ul ci si celularele”, au mai spus la vremea respectiva specialistii BitDefender.

Un raport realizat de institutul de cercetare Georgia Tech, “Emerging Cyber Threats Report”, identifica, si el, telefoanele mobile ca fiind o noua si periculoasa tinta a hackerilor.

O grija in plus este faptul ca telefoanele au din ce in ce mai multe posibilitati de conectare la Internet, astfel ca hackerii pot detecta cu usurinta vulnerabilitatile sistemelor de operare ale mobilelor sau aplicatiile Web.

O alta “veriga slaba” a telefoanelor mobile este faptul ca dispozitivele sunt aproape intotdeauna in functiune, pornite, ceea ce le transforma in platforma perfecta pentru hackeri. Pe langa asta, ele trimit si primesc date, fara a fi securizate. Un software antivirus instalat pe un telefon mobil ar “lichida” viata bateriei, motiv pentru care este foarte putin folosit.

 

 

mobile_spam.jpg

Pe de alta parte, expertii spun ca, daca si telefoanele mobile vor ajunge sa fie atacate, vor aparea noi tipuri de infractiuni si escrocherii contra unor sume masive de bani. De exemplu, telefoanele infectate ar putea fi programate sa sune automat la numere cu tarife peste limita obisnuita sau sa cumpere ringtonuri de la companii prestabilite de infractori.

O potentiala piedica in hackuirea telefoanelor mobile este reteaua celulara si modul in care atacurile o abordeaza. Spre deosebire de lumea larga a providerilor de Internet, operatorii de telefonie mobila au o retea mai restransa care poate fi controlata mai usor. Astfel, ei ar putea inchide oricand liniile de comunicatie intre telefoanele infectate.

Intrebarea este, isi risca hackerii cariera pentru a ataca celularele? Si daca da, contra carei sume de bani?

Sursa: The Standard; IT World

 

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google