(P) Cum sa transformi certificatul energetic din clasa energetica D in clasa energetica A?

21 ianuarie 2015

Certificatul energetic este obligatoriu incepand cu 19 iulie 2013, conform legii 159/2013 care completeaza legea 372/2005. Astfel, toti proprietarii care doresc sa vanda, sa inchirieze sau sa receptioneze o cladire sau un apartament trebuie sa dispuna de un certificat energetic.

Majoritatea apartamentelor vechi si nereabilitate pot obtine in certificatul de performanta energetica clasa energetica B sau C. Unele pot avea chiar si clasa clasa energetica D, daca sunt amplasate la ultimul etaj, avand ferestre de lemn cu infiltratii de aer importante. Locuintele unifamiliale stau ceva mai prost din punct de vedere energetic, acestea avand o suprafata mai mare a peretilor exteriori, astfel obtinand clasele B, C sau D. In cazul in care sunt utilizate sobe cu lemne, sau gaz, se pot obtine cele mai proaste clase energetice, mergand chiar spre G, datorita randamentului slab al acestei surse de caldura.

Revenind la titlul articolului, cum putem imbunatati clasa energetica, am putea mentiona o serie de pasi care pot fi urmati (pentru obtinerea unui certificat energetic clasa A):

  1. Cel mai important pas ar fi schimbarea tamplariei exterioare. Daca dispuneti de geamuri duble de lemn, atunci infiltratiile de aer sunt mari si joaca un rol important in clasificarea performantei energetice. Puteti opta pentru geamuri triple cu tamplarie avand mai multe camere, si o rezistenta termica in jur de R=1 mp K/W;
  2. Izolarea termica a locuintei ar fi urmatorul pas logic. Grosimea minima de izolatie conform normelor energetice actuale este de 10 cm la peretii exterior si 20 cm la acoperis/terasa. Daca puneti o grosime superioara celei minime nu faceti decat sa aveti un consum mai mic de energie, in timp investitia fiind amortizata. Este bine de stiut ca o casa pasiva (este acea casa cu consum foarte mic de energie) utilizeaza 30cm de izolatie termica. Cand discutam de izolare termica trebuie sa luam in considerare toata anvelopa cladirii: pereti exteriori,  terasa/acoperis, pardoseala peste sol/subsol;
  3. Asigura-te ca nu ai punti termice. Datorita puntilor termice pot aparea multe probleme in anvelopa unei cladiri: condens, mucegai, disconfort, etc… Cu alte cuvinte o parte din peretii exteriori care sunt din beton, acesta fiind neizolat, poate conduce la aparitia neplacerilor mentionate mai sus. Cum putem sa remediem problema si cum putem sa o evidentiem? Destul de simplu: apelati la o companie autorizata in termografie in constructii, care va face “o scanare” a locuintei din punct de vedere termic. Practic veti obtine un raport cu radiatia infrarosie a fiecarui perete exterior, al terasei, de unde puteti trage singuri concluziile despre existenta sau nu a puntilor termice;
  4. Alegerea sursei de alimentare cu caldura. Sursele de alimentare cu caldura sunt de mai multe tipuri:

centrala termica in condensatie sau clasica (diferenta de randament dintre cele doua este de aproximativ 10% in favoarea celei in condensatie), pompa de caldura, aport solar pentru incalzire si apa calda menajera, centrala termica cu lemne, etc. Cred ca am mentionat cele mai importante surse energetice sau pe cele mai utilizate. Daca doriti un consum mic de energie atunci trebuie sa optati evident pentru pompa de caldura si aport solar pentru incalzire si preparare de apa calda menajera. Este de fapt si varianta aleasa pentru casele pasive.

Pentru detalii si intocmire de certificat energetic si pretul certificatului energetic pentru orice constructie apelati la www.avizez.ro.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google