Misiunea Phoenix pe Marte a luat sfarsit

de Bianca Dinu | 11 noiembrie 2008
Sonda spatiala Mars Phoenix Lander a NASA a incetat sa mai comunice cu baza terestra dupa mai mult de cinci luni, sau 152 de zile martiene, de operare. Oamenii de stiinta de la NASA au anuntat ca nu au mai primit semnale de pe Planeta Rosie inca din 2 noiembrie astfel ca, dupa incercari repetate, au decis sa considere misiunea incheiata.
phoenix.jpg
Cercetatorii considera ca deteriorarea Phoenix a intervenit din cauza scurtelor zile martiene, a conditiilor meteorologice nefavorabile explorarilor, a furtunilor de nisip si a temperaturilor extrem de scazute. Toate acestea au impedicat furnizarea de lumina solara, necesara in incarcarea bateriilor sondei martiene.

Desi, initial, misiunea ar fi trebuit sa dureze trei luni, dupa calculele specialistilor NASA, operatiunea s-a extins la cinci luni, timp in care sonda a furnizat informatii valoroase despre Planeta Rosie si a realizat nu mai putin de 25.000 de fotografii.

NASA e de parere ca Phoenix nu va mai fi functionala, dar echipa care a sustinut si dezvoltat proiectul va lasa, in continuare, frecventele de comunicare deschise, astfel incat sa poata intercepta orice semnal in cazul in care Phoenix ar mai emite.
mars.jpg
Sonda americana Phoenix si-a inceput calatoria in spatiu in luna august a anului trecut si a aterizat pe Marte pe 25 mai 2008. De atunci, a facut sapaturi in sol si a demonstrat existenta apei sub forma de gheata pe planeta.

Chiar daca sonda a incetat sa mai functioneze, expertii NASA spun ca analiza informatiilor stiintifice pe care aceasta le-a trimis catre Pamant abia a inceput. Programul pentru lansarea Phoenix a costat aproximativ 500 de milioane de dolari.

Sursa: TgDaily
Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google