Vodafone a lansat M-Pesa, un serviciu caracteristic tarilor sarace

de Bogdan Constantinescu | 1 aprilie 2014

Vodafone a pus la dispozitia clientilor sai un serviciu de transfer de bani si plati, M-Pesa, Romania fiind prima tara europeana care beneficiaza de el.

Prin intermediul M-Pesa se pot trimite si primi bani sau face plati de pe orice model de telefon mobil, fara sa fie nevoie de un cont bancar sau de o conexiune la internet. Singurele operatiuni pentru care se percepe taxa sunt cele de trimitere si retragere de bani, intre 1-3 lei pentru trimitere si intre 2.5-30 lei pentru retragere, in functie de suma.

Trebuie spus ca acest serviciu este unul destinat tarilor sarace. De 7 ani el este vedeta economiei din Kenya, de acolo plecand catre alte tari ca Tanzania, India sau Afghanistan. Este de fapt un serviciu care le permite celor ce nu pot dispune, din motive financiare evidente, de un cont bancar sa foloseasca telefoanele mobile pentru a face si primi plati. Este utilizat de 17 milioane de persoane, iar in Kenya M-Pesa este modalitatea prin care se obtine 43% din produsul intern brut. Este, practic, un serviciu destinat tarilor mai putin dezvoltate si ai caror cetateni au serioase probleme financiare sau sunt lipsiti de tehnologie.

In aceste conditii, nu este de mirare decizia Vodafone de a aduce M-Pesa in Europa de Est si a incepe implementarea acestui serviciu intr-o tara cu un nivel de trai scazut. Discutam de o tara cu preponderenta rurala, in care accesul la tehnologie si informare este redus, iar M-Pesa pare solutia la indemana in aceste cazuri. Sistemul va permite tranzactionarea zilnica a unor sume intre 1 si 30.000 de lei, cu posibilitatea ca platile sa poata fi facute si din exterior, ceea ce ar insemna un avantaj in plus pentru rudele celor plecati la munca in strainatate.

M-Pesa vine astfel, prin intermediul Vodafone, pentru prima oara in Europa, intr-o tara de test care se intampla sa fie Romania.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: tehlogie m pesa Vodafone Vodafone introduce M Pesa Vodafoone lanseaza M Pesa
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google