Un nou record: transferuri de date de 26 de terabiti pe secunda

de Silviu Anton | 24 mai 2011

Cercetatorii de la Institutul de Tehnologie Karlsruhe din Germania au reusit sa transfere 26 de terabiti de date printr-o singura raza laser intr-o secunda.

Transferul de date reprezinta echivalentul a 700 de DVD-uri transferate intr-o secunda, viteze la care noi muritorii de rand nu putem decat visa in timp transferam un singur CD si asteptam ca bara de progres sa inainteze mai repede.

Cei 26 de terabiti nu reprezinta cel mai rapid transfer din istoria omenirii.

Au existat experimente si cu transferuri de 100 de terabiti pe secunda, insa in cadrul acelui proiect au fost folosite 370 de lasere, echipament care presupune niste costuri uriase si consumuri mari de energie.

Secretul unei singure raze laser consta in divizarea acesteia in fascicule de culori diferite, fiecare continand propriul flux de date.

In experimentul realizat la Institutul the Karlsruhe, oamenii de stiinta au divizat raza laser in 300 de fasciule si au trimis datele pe o distanta de 50 de kilometri.

Aceasta tehnologie ar putea fi integrata in chip-urile de silicon, astfel incat, intr-un viitor sa speram nu prea indepartat, am putea experimenta aceste super viteze de transfer pe propriile dispozitive.

Sursa


Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google