Tot ce trebuie sa stii despre ACTA

de Radu Eftimie | 27 ianuarie 2012

Romania a aderat ieri, alaturi de alte state europene, la ACTA (Acordul Comercial Impotriva Contrafacerii), document care prevede, printre altele, un control international extrem de rigid asupra Internetului. Majoritatea contestatarilor ACTA spun ca legea reprezinta sfarsitul libertatii internetului.

Cele mai vehemente voci, atat din internetul romanesc, cat si din alte tari care au aderat sau vor adera in curand la acest pact, afirma ca legea va cenzura circulatia libera a informatiei in spatiul virtual.

Mai mult, in unele prevederi ale ACTA se vorbeste despre masuri penale radicale care pot fi aplicate extrem de rapid in situatia in care un posibil pagubit (proprietar de drepturi de autor asupra unui "produs") reclama un asa-numit furt.

De asemenea, ACTA, o lege la care au aderat inclusiv Statele Unite, s-ar putea dovedi mult mai dura decat contestatele acte de reglementare SOPA si PIPA din SUA.

Ce prevede ACTA

Pe scurt, ACTA permite monitorizarea extrem de directa a continutului care circula pe internet de catre companii. Acest lucru se va face prin impunerea furnizorilor de internet sa dezvaluie, la o simpla cerere din partea unui potential pagubit (companie ce detine drepturi de proprietate intelectuala) a identitatii celui care este acuzat de furt intelectual.

Ca masuri de penalizare a incalcarii unui drept intelectual, initial s-a mers pe solutii precum taierea accesului la internet (dupa modelul propus in Franta), inchiderea site-urilor si plata de despagubiri directe si pedepse penale.

Se pare insa ca, din fericire, aceste prevederi nu fac parte din actul final ACTA, fiind respinse la dezbateri.

In ciuda afirmatiilor Comisiei Europene, care spune ca ACTA nu va afecta libertatea de exprimare pe Internet si nici nu va impune cenzura, este clar ca se incearca un control cat mai strict al continutului de pe internet si, in mod cert, cine va profita de aceasta lege vor fi companiile puternice.

Proteste

Prima reactie directa a societatii civile impotriva acceptarii ACTA a avut loc in Polonia unde sute de oameni au iesit in strada pentru a protesta. Este de asteptat ca si locuitorii altor tari ACTA sa-si manifeste nemultumirea si ingrijorarea fata de actul anti-piraterie prin miscari de protest.

Desigur, nu trebuie sa uitam nici de francezi care sunt "veteranii" miscarii anti ACTA.


Anonymous ataca deja

Celebra deja miscare activista Anonymous se pare ca a trecut la o adevarata ofensiva asupra autoritatilor europene. Un prim atac informatic a avut loc asupra site-ului Guvernului Poloniei. Mai virulent, insa, a fost atacul asupra site-ului Parlamentului European.

Hackerii au avertizat, de altfel, ca vor trece la ofensiva informatica, in cazul in care ACTA este adoptata. Este de asteptat intensificarea atacurilor IT hackerilor asupra site-urilor autoritarilor.In iunie se decide soarta ACTA

O precizare extrem de importanta este ca ACTA nu va intra in vigoare decat dupa o eventuala ratificare de catre Parlamentul European. Acest lucru ar putea avea loc in luna iunie a acestui an, potrivit Wired. De asemenea, dupa cum precizeaza si site-ul ZDNet, pana la ratificarea contestatului act, el ar mai putea suferi o serie de modificari. Si, daca pana acum deja prevederi precum "taierea" accesului la internet sau inchiderea unor site-uri care s-ar face vinovate de violarea drepturilor de autor au fost deja respinse, este posibil ca acordul antipiraterie si contrafacere sa fie "imblanzit" si mai mult. Ramene de vazut.

Clar este faptul ca utilizatorii de internet (a se citi societatea civila) din toate tarile semnatare ACTA vor face presiuni extrem de mari asupra guvernelor pentru renuntarea la acord.

Secretomanie suspecta

Ceea ce deranjeaza foarte mult este secretomania cu care actul a fost "impins" spre adoptare si faptul ca autoritatile implicate (si de la noi si din alte state europene) au pastrat o tacere suspecta asupra unui document care, odata ratificat, s-ar putea dovedi mai draconic decat SOPA si PIPA din SUA.

Apropo de aceste doua legi din Statele Unite: esecul impunerii lor, mai ales prin presiunile unor companii puternice precum Google, Wikipedia si chiar Facebook, da sentimentul ca a existat un "plan B". Evident, vorbim despre ACTA.Ce mai trebuie stiut:

  • Pana la ratificarea din iunie din Parlamentul European, ACTA nu are nicio valoare juridica!
  • ZDNet spune ca la sfarsitul lui februarie, acordul va fi rediscutat in Comisia Internatinala de Comert a UE.
  • In luna mai se va da un vot in cadrul aceluiasi for.
  • Daca ACTA nu este ratificata de Parlamentul European, aderarea la pact a celor 22 de state este nula!
  • ACTA nu se refera doar la internet! Acordul reglementeaza si comertul cu produse contrafacute( de la medicamente si pana la nasturi)
  • Romania a semnat ACTA in urma votului pro a 15 parlamentari (14 au semnat contra)

Ce tari refuza ACTA (deocamdata)
Germania, Olanda, Estonia, Slovacia si Cipru sunt statele care nu au semnat acordul. Cel mai probabil, insa, o vor face si ele in viitorul apropiat.

PS: Ca de atatea ori, Romania pare sa se fi aruncat cu capul in inainte cu prea putina precautie fata de o lege controversata si mai ales interpretabila in acest moment. Pentru informarea voastra, ministrul de resort, Valerian Vreme, era ieri plecat din tara. Dar nu in Japonia unde s-a semnat acordul. 

Poti citi documentul complet aici.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google