Suspect arestat pentru cel mai mare atac cibernetic din istorie

de Alex Ionescu | 30 aprilie 2013

Suspectul celui mai mare atac cibernetic din istorie, care a afectat functionarea retelei globale de internet, a fost arestat joi in apropierea orasului Barcelona. Potrivit zdnet.com, care citeaza Associated Press, hackerul a fost identificat de New York Times ca fiind un cetatean german in varsta de 35 de ani pe nume Sven Kamphuis.

Originar din orasul german Alkmaar, Sven Kamphuis a fost prins la 35 de kilometri nord de Barcelona, intr-o duba pe care o transformase in "birou mobil". Se pare ca el isi conducea atacurile cibernetice chiar din acest autoturism echipat cu mai multe antene cu care scana frecvente si spargea retele oriunde pe teritoriul Spaniei.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului de Interne din Spania, Kamphuis s-a folosit de acest buncar mobil pana in ultima clipa a arestarii sale, tinand legatura inclusiv cu mass media. La capturarea sa a fost angrenat un dispozitiv impresionant de ofiteri germani, britanici, spanioli si americani.

Sven Kamphuis este acuzat ca a lansat un atac deosebit de dur impotriva Spamhaus, o organizatie europeana ce lupta imoptriva mesajelor nesolicitate (spam), atac ce s-a intins pe durata a 8 zile si care a afectat functionarea retelei globale de Internet.

In incercarea de a respinge aceasta forma de agresiune virtuala, Spamhaus a apelat la firma de securitate informatica CloudFlare. Potrivit lui Matthew Prince, din cadrul companiei americane atacul a supraincarcat reteaua mondiala, fapt ce a avut repercusiuni asupra serviciilor de internet la nivel global.

A cerut ajutorul altor hackeri pe Facebook

Kamphuis a negat implicarea sa in atacul propriu zis, afirmand ca este doar un simplu "purtator de cuvant" pentru unul din grupurile care au provocat incidentul Spamhaus. Potrivit New York Timesing presupusul hacker si-a folosit pagina de Facebook pentru a cauta si alti simpatizanti care sa il ajute sa atace organizatia afirmand:

"Yo anons, we could use a little help in shutting down illegal slander and blackmail censorship project 'spamhaus.org,' which thinks it can dictate its views on what should and should not be on the Internet." ("Voi anonimilor, am avea nevoie de putin ajutor sa inchidem proiectul defaimator, ilegal si santajist care impune cenzura numit 'spamhaus.org', care crede ca poate dicta viziunea sa asupra a ceea ce poate sa existe si ce sa nu existe pe Internet").

Cel mai probabil germanul va fi extradat pentru a putea fi judecat intr-un tribunal din Olanda.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: atac cibernetic Spamhaus atac suspect arestat spamhaus
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google