Studiu ANIS: Piata IT din Romania a depasit valoarea de 9 miliarde de euro

de Redactie Hit.ro | 9 noiembrie 2022

studiu

ANIS, Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, anunta rezultatele celui mai recent studiu desfasurat asupra starii industriei IT in Romania si perspectivele acestui domeniu de activitate. Studiul analizeaza volumul si structura pietei IT locale, evolutia numarului de companii si de angajati, valoarea investitiilor, dar si capitalul uman si educatia in tehnologie.

”Observam o continua crestere a pietei de software si servicii in Romania, impactul sectorului IT in produsul intern brut national ajungand la 7%. Exista sperante foarte mari in ceea ce priveste dezvoltarea suplimentara a acestui segment, prin intermediul marilor proiecte de digitalizare care urmeaza sa fie implementate la nivelul economiei locale. Astfel, in urmatorii doi ani, valoarea pietei IT din Romania ar urma sa depaseasca 12 miliarde de euro”, a declarat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS. 

Rata de crestere a sectorului IT: 15 – 17% anual, de trei ori mai rapid decat media nationala

Piata IT din Romania este dinamica si in continua crestere, avand in vedere ca de la un volum de 4,6 miliarde de euro in 2015, a ajuns la o valoare de 9 miliarde de euro. Dezvoltarea pietei IT a avut loc chiar si in anul 2020, marcat de pandemie, cand s-a inregistrat o crestere a volumului cu 1,1 miliarde de euro. Comparativ cu trendul general al cresterii economice din Romania, segmentul IT are o rata anuala de crestere de trei ori mai mare, procentajul fiind de 15 – 17% pe an.

Volumul pietei de telecomunicatii are o crestere ceva mai moderata, ajungand de la 4,5 mld. de euro in 2015 la 5,1 mld. de euro in 2020. 

Si valoarea exporturilor din domeniul IT & servicii a crescut considerabil, de 2,5 ori in ultimii 5 ani. Astfel, de la cifra de 2,5 miliarde de euro, exporturile au ajuns la un volum de 6 mld. EUR. In plus, volumul exporturilor de servicii R&D (cercetare si dezvoltare) s-a triplat in acelasi interval de timp, de la 200 la 600 de milioane de euro. 

Exporturile din domeniul telecomunicatiilor au inregistrat si ele o crestere de 35% in acest interval de timp. Astfel, de la un volum de 566 milioane de euro, cifra a ajuns la 0,87 miliarde EUR. Estimarile curente arata cresteri viitoare de 5% anual.

Aproape jumatate din piata de software si servicii apartine companiilor mari

Companiile mari, cu peste 250 de angajati, au o pondere importanta in piata de software si servicii IT, reprezentand 47% din totalul volumului de afaceri generate de industrie (4 mld. euro). Companiile medii (cu 50 – 250 de angajati) reprezinta 20% din volum (1,8 mld. euro), iar cele mici (cu 2 – 49 de angajati) reprezinta 27% din volumul total al pietei (2,5 mld. euro). Intreprinderile micro (0 – 1 angajati) reprezinta in prezent 8% din volumul pietei (0,7 mld. euro), iar in cazul acestora se inregistreaza o crestere stabila, de aproximativ 100 de milioane de euro anual. 

Aproape doua treimi din volumul total al pietei este concentrat in Bucuresti (60%), urmat de regiunea Nord-Vest, cu precadere zona judetului Cluj (18%). Urmeaza regiunile Vest (7%), Nord-Est (6%), Centru (5%) si Sud (4%). Se remarca insa si o scadere a ponderii Bucurestiului in total, Capitala avand 64% din volumul pietei IT in 2015. Regiunea de Vest, pe de alta parte, si-a dublat ponderea in total intre 2015 si 2020. Sudul este singura regiune a tarii unde sunt inregistrate scaderi din ponderea totala a volumului pietei de software si servicii. 

Configuratia capitalului a ramas stabila la nivel national. Astfel, 64% dintre companiile IT au capital strain, iar 36% romanesc.

Piata telecomunicatiilor este stabila si dominata de companii mari. Acestea detin 84% (4,3 mld. euro) din capitalul total, iar restul este detinut de companii medii, cu 4% (200 mln. euro), de companii mici, cu 10% (500 mln. euro) si de micro-intreprinderi, care au 2% din totalul pietei (aproximativ 100 milioane de euro). Piata telecom este puternic polarizata in Bucuresti, 93% dintre companiile prezente pe piata avand sediile aici.

Micro-intreprinderile IT devin din ce in ce mai populare in Romania

In prezent, piata IT numara nu mai putin de 21.847 de firme, avand o crestere cu 60%. Dezvoltarea cea mai accentuata a avut loc in zona micro-intreprinderilor, unde a fost inregistrata o majorare cu 78% a numarului firmelor in ultimii 5 ani.

In sectorul telecom, pe de alta parte, se regasesc 1.965 de firme, observand o scadere cu 15% fata de numarul companiilor active in 2015. Numarul companiilor mari a ramas stabil, spre deosebire de cel al companiilor mici si mijlocii, care inregistreaza scaderi. 

Productivitatea in sectorul IT: peste 60.000 euro/ angajat/ an

Sectorul de IT si servicii numara 147.000 de angajati, iar majoritatea (47%) sunt angajati ai companiilor mari de pe piata locala. 27% dintre lucratori activeaza in companii medii si alti 21% in companii de dimensiuni mici. In microintreprinderi lucreaza doar 6.525 de angajati. La nivelul intregului sector, insa, este remarcata o crestere constanta a numarului de angajati, de aproximativ 8-9.000 pe an.

Sectorul telecomunicatiilor este considerabil mai mic, cu 40.000 de angajati, iar in acest segment s-a inregistrat un declin. In ultimii 5 ani, numarul celor care lucreaza in aceasta industrie a scazut cu 10%. 

Capitalul uman din cele doua industrii este unul valoros. In ceea ce priveste angajatii din segmentul de IT si servicii, fiecare produce aproximativ 60.000 de euro anual, iar tendinta e de crestere. Productivitatea in sectorul telecom este chiar mai mare, ajungand la 100.000 de euro pe an, dar fiind marcata mai degraba de constanta.

3 din 4 angajati in sectorul IT au studii universitare

Numarul specialistilor IT din economie creste de la an la an, cu o rata de crestere constanta, de aproximativ 8-9.000 de angajati anual, aceasta fiind corelata cu numarul de absolventi de facultati de profil. 

Cea  mai mare parte a specialistilor IT din Romania (76%) are studii universitare. Restul de 48.000 de lucratori au doar studii preuniversitare.

Diferenta de gen ramane in continuare semnificativa in piata IT&C din Romania. Doar 26% din totalul angajatilor in aceasta industrie sunt femei (53.000). In privinta varstelor, 47% (95.000) dintre angajati au intre 16 si 34 de ani, iar in intervalul 35 – 75 de ani se afla 53% dintre acestia (108.000). 

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google