Microsoft "ucide" si seria Asha de la Nokia. Ce castiga userii? Telefoane cu Windows Phone foarte ieftine

de Radu Eftimie | 18 iulie 2014

Microsoft a anuntat ieri demararea celei mai mari reorganizari a companiei, moment in care aflam, prin chiar vocea CEO-ului companiei, ca 18.000 de oameni vor fi concediati si ca Nokia X, proiectul Android al producatorului recent inghitit de gigantul IT, va inceta sa existe. Nu este, insa, totul. Microsoft va pune punct si productiei de telefoane Nokia din gama Asha.

Asa cum  puncta ieri Ziarul Financiar pe pagina sa de Facebook, nu restructurarea Microsoft in sine este surprinzatoare, ci amploarea acesteri reorganizari. Iata ca lucrurile devin si mai clare la o zi dupa anuntul oficial al companiei si noi elemente completeaza tabloul hotararii Microsoft.

Renuntarea la Nokia X (ironic ...se intampla ca foarte recent sa fi facut un review al acestui smartphone Nokia cu sistem de operare Android) nu este nici ea surprinzatoare in conditiile in care ni se pare ca Microsoft a devenit, privind lucrurile in ansamblu, o companie ale carei decizii sunt prea putin predictibile pentru a ne putea hazarda cu o analiza argumentata. Spunem acest lucru pentru ca pe langa disponibilizarea celor 18.000 de angajati, dintre care 12.500 sunt lucratori Nokia, Microsoft a decis sa "omoare" si linia de feature phones Series 40 si Asha. Posesorii de astfel de terminale vor mai beneficia de suport pentru inca 18 luni.

De ce s-a luat (si) o asemenea decizie, confirmata practic de Jo Harlow, Senior VP Nokia Devices, intr-un memo catre angajati, citat de The Verge? Ce rezulta din toata aceasta "nebunie" declansata de Microsoft? Doua lucruri sau doua vesti. Una proasta si buna. Nu vom mai vedea pe piata telefoane "simple" de la Nokia-Microsoft, iar asta ar fi vestea proasta pentru unii dintre consumatori. Vestea buna este ca utilizatorii vor avea posibilitatea, in curand, sa cumpere smartphone-uri cu Windows Phone la preturi care ar putea porni chiar si de la doar 50 de dolari.

Cu alte cuvinte, abia acum piata de smartphones cu adevarat low-cost devine relevanta pentru Microsoft. Dar nu este cam tarziu? Nu am inteles de ce Microsoft a urmat o strategie, daca se poate numi strategie ceva ce modifici la fiecare trei luni, atat de sinuoasa? De ce managmenetul Microsoft a trebuit sa aduca gigantul IT intr-un punct in care inovatia este aproape zero (desigur, vorbim despre segmentul consumer) pentru a se reintoarce apoi cu fata catre ceea ce vizionarul Bill Gates propunea in urma cu mai multi ani: "Windows pe toate device-urile, indiferent de segment" - telefoane, tablete, laptopuri desktopuri etc.?

In orice caz, ar trebui sa notam in calendar ziua de ieri si anuntul privind reorganizarea Microsoft. Nu de altceva dar, daca peste inca trei sau sase luni compania isi schimba din nou planurile si ne face alte anunturi "surpriza", inseamna ca altceva se intampla in Redmond.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: concedieri microsoft restructurare microsoft nokia android nokia x microsoft lumia nokia asha
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google