Microsoft da 5,4 miliarde euro pentru divizia mobila Nokia

de Liviu Petrescu | 3 septembrie 2013

Zvonurile despre inglobarea Nokia in Microsoft s-au adeverit partial odata cu anuntul surprinzator al celor doua companii. Microsoft cumpara divizia de productie si servicii mobile Nokia, alaturi de colectia de patente mobile, pentru pretul de 5,4 miliarde euro.

Tranzactia urmeaza sa fie finalizata in primele luni din 2014, iar Microsoft va prelua astfel peste 32.000 de angajati ai companiei finlandeze, inclusiv pe seful diviziei mobile Nokia, Stephen Elop, care a mai lucrat la compania americana.

Stephen Elop si Steve Ballmer

Microsoft va plati Nokia 3,79 miliarde euro pentru divizia de productie de smartphone-uri si 1,65 miliarde euro pentru colectia de patente in domeniu. Compania finlandeza nu renunta insa complet la patente, iar cei doi producatori au si un acord pe 10 ani pentru un schimb reciproc de idei si tehnologii.

Indiferent daca va mai fi sau nu sub conducerea lui Steve Ballmer in momentul achizitiei, Microsoft pare sa se indrepte catre o strategie noua pentru Windows Phone, in care va produce si gadgeturile necesare extinderii sistemului de operare mobil. In cel mai fericit caz, Microsoft va reusi sa creasca cota de piata a sistemului de operare. O posibilitate mai putin optimista include achizitia Nokia in cel mai mare esec al lui Ballmer la sefia companiei.

Ce ramane din Nokia?

Cei mai multi cunosc compania finlandeza doar ca producator de telefoane mobile, de la noile Lumia pana la Asha (care ar putea fi produse in continuare de Microsoft!), dar Nokia este activa in mai multe domenii. Dupa ce renunta la productia de telefoane mobile, firma europeana se va concentra pe serviciile sale de harti Here pe diferite platforme, alaturi de dezvoltarea infrastructurii de telecomunicatii prin Nokia NSN si crearea de concepte si tehnologii noi in acelasi domeniu.

Cumpara de la eMag.ro gama de smartphone Nokia Lumia la preturi atractive

Surse: BBC News, Engadget

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: achizitia microsoft nokia microsoft cumpara nokia parteneriat microsoft nokia
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google