Hainele viitorului vor putea face fotografii

de Alex Hanea | 13 iulie 2009

Hainele viitorului vor utiliza nanotehnologia si vor putea sa fotografieze tot ce se intampla in jurul persoanelor care le poarta, potrivit cercetatorilor americani de la Massachusetts Institute of Technology, al caror studiu a fost publicat in revista Nano Letters, informeaza bbc.co.uk.Cercetatorii americani au produs o serie de articole vestimentare care detecteaza lungimea de unda si directia razelor de lumina care cad asupra lor. Ei au reusit, totodata, sa plaseze senzori in fiecare fibra a materialelor si sa coordoneze semnalele electrice pe care acestea le trimit atunci cand lumina cade asupra lor.

Aceasta descoperire este considerata de comunitatea stiintifica drept un pas inainte catre producerea "hainelor care fotografiaza mediul inconjurator".

Echipa condusa de Yoel Fink, de la Massachussetts Institute of Technology, a continuat astfel un studiu anterior, prin care cercetatorii au reusit sa plaseze senzori in fibre polimerice cu o dimensiune relativ mare.

De aceasta data, echipa condusa de Yoel Fink a reusit sa intinda fibrele polimerice de 25 de milimetri in unele mult mai subtiri, pastrand senzorii in pozitiile lor initiale.

Studiul anterior a condus la crearea unor senzori foarte lungi si flexibili, sensibili la lumina si la temperatura, care ar putea fi folositi pentru producerea hainelor pentru militari sau pentru muncitorii care lucreaza in medii ostile.

In noul studiu, aceste fibre au fost tesute pentru a forma o bucata de material de 0,1 metri patrati. Echipa a reusit sa reconstituie ulterior o imagine proiectata pe bucata mica de tesatura.

Cercetatorii americani considera ca reusita lor reprezinta un pas important pe drumul spre descoperirea unei modalitati de coordonare eficienta a nano-dispozitivelor.

Foto: Frogdesign.com

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer