HIT.ro Fight Club: iPad 3 vs. iPad 2 (test)

de Redactia Hit | 13 aprilie 2012

Ipad 3 sau the new iPad a ajuns in redactia HIT.ro. Pentru ca diferentele dintre iPad 2 si ultima generatie a tabletei Apple sunt foarte putine (mai ales din punct de vedere estetic), nu vom insista asupra un review in adevaratul sens al cuvantului, insa vom incerca sa va ajutam sa decideti daca schimbarile aduse de iPad 3 merita investitia in acest device sau ar trebui sa va orientati catre generatia anterioara a tabletei Apple.

Va prezentam o comparatie intre cele device-uri de top ale Apple.

Design

Din punct de vedere estetic, cele doua tablete sunt aproape identice. Doar niste detalii, care pot scapa privirii oricui, fac diferenta intre cele doua device-uri.

In primul rand, iPad 3 este putin mai gros decat generatia anterioara, asta din cauza bateriei mai mari care trebuie sa alimenteze display-ul Retina. Ipad 3 are o grosime de 9,4 mm fata de cei 8,8 mm ai ipad 2, dar diferentele sunt aproape insesizabile.

Dimensiunea ecranului este identica - 9,7 inci.

Butoanele fizice sunt pozitionate la fel pe ambele tablete.

Spatele iPad 3 este si el identic celui regasit pe generatia anterioara cu o mica precizare. Senzorul camerei foto este un pic mai mare, ceea ce se poate observa si din imaginea de mai jos.

In rest, la capitolul design nu avem de remarcat nicio noutate.

Hardware

In primul rand trebuie spus ca principala evolutie a iPad 3 este legata de ecranul Retina Display cu rezolutie de 2048x1536 pixeli. O rezolutie enorma pentru diagonala de 9,7 inci a ecranului si care, sinceri sa fim, nu conteaza decat in anumite aplicatii.

(in fotografia de mai jos, iPad 3 este in dreapta)

La o confruntare "face to face" intre ecranul iPad 2 (rezolutie de 1024x768 pixeli) si iPad 3, diferentele ni s-au parut atat de mici (in ecranul principal si plimbandu-ne prin meniuri) incat la un moment dat nu mai stiam care dintre tablete este ultima scoasa pe piata de Apple...

(iPad 3 - in partea din stanga a imaginii)

In fine, o diferenta de calitate a imaginii se observa la anumite filme HD de pe Youtube, dar Apple tot nu a reusit sa ne convinga ca Retina Display este o schimbare absolut necesara si care sa ne determine sa cumparam noua tableta.

Rezolutia imensa este sustinuta, atunci cand aplicatiile o solicita, de procesorul grafic PowerVR SGX543MP4 (quad-core) care este acelasi folosit si pe consola Sony PlayStation Vita pe care HIT.ro v-a prezentat-o intr-un test recent.

Tot pe parte hardware, noul iPad ofera procesorul dual-core Cortex A9 la 1GHz (acelasi ca si pe iPad 2) si 1 GB RAM, fata de doar 512 MB RAM pe varianta anterioara a tabletei.

Viteza cu care se dechid aplicatiile este foarte buna pe iPad3. Totul functioneaza aproape instantaneu. Dar, din nou, nu putem afirma exista o mare diferenta intre iPad 2 si iPad 3 decat pe hartie pentru ca si iPad2 este un "vitezoman" la deschiderea si rularea aplicatiilor.

Camera - imbunatatire substantiala

Cea mai utila modificare pe care Apple a adus-o odata cu noul iPad este camera foto de 5 megapixeli. Daca pe iPad 2 aveam o camera foto VGA, incapabila sa faca macar fotografii rezonabile, acum lucrurile s-au schimbat.

Iata cateva fotografii realizate cu iPad 3:

De asemenea, filmarea la rezolutie 1080p/30fps ajutata de stabilizatorul de imagine este un atu de luat in seama. Iata cum poate filma noul iPad in interior:

Autonomie identica

Apple a pus pe a treia generatie de iPad o baterie cu un amperaj demn de o motoreta: 11,500 mAh. Bateria face si ca iPad-ul 3 sa fie nu doar mai gros decat generatia anterioara si si mai greu cu 50 de grame (iPad 3 are 652 gr, in timp ce iPad 2 doar 601 gr. Astfel, iPad 3 este capabil de peste 700 de ore de stand-by si 10 ore de utilizare, la fel ca iPad 2.

Concluzie:

Cine castiga lupta intre iPad 2 si iPad 3? Probabil ca iPad ...4. Lasand gluma, noul iPad 3 nu ne-a convins. Avand in vedere ca iPad 2 a fost lansat cu doar un an in urma, noua tableta de la Apple aduce prea putine noutati care sa cucereasca de la prima vedere clientii. Am putea spune ca noul iPad este mai degraba dedicat fanilor inraiti ai companiei care cauta un device de top. iPad 3 este un astfel de gadget, cu un hardware neegalat pana acum, dar care sufera la capitolul aplicatii optimizate si care nu-si poate arata adevaratele valente decat prin cateva software-uri disponibile in AppStore. Ce a adus bun pentru utilizatori iPad 3? Ieftinirea generatiei anterioare de tablete de la Apple: iPad 2, 16 GB Wifi costa acum 1800 de lei, cu 400 de lei mai putin decat pretul initial si decat noul iPad.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google