Gunoiul spatial si pericolul pentru sateliti - un nou accident

de Redactia Hit | 11 martie 2013

Un satelit rusesc a fost distrus la inceputul acestui an de gunoaie spatiale, mai exact de resturile unui satelit distrus la randul lui in anul 2007.

Desi de aici, de jos, ni se pare ca spatiul unde graviteaza toate aceste obiecte, fie ca vorbim despre sateliti sau doar resturi spatiale, este foarte mare, iata ca "locul" a devenit cam aglomerat, scrie SlashGear.

In acest moment pe orbita Pamantului se afla 900 de sateliti, dar si o multime de gunoi spatial. Gunoiul spatial este format din sateliti dezactivati si abandonati, din parti mici de nave spatiale sau sateliti care au fost distrusi intentionat, pentru ca ajunsesera la varsta "pensionarii", fie accidental din cauza unor explozii ce nu au putut fi prevenite.

Accidentul in care a fost distrus satelitul rusesc BLITS a avut loc in 22 ianuarie. Dar nu este primul incident de acest fel, ci al 4-lea. Si probabil ca nu va fi nici ultimul satelit distrus acidental, in conditiile in care, potrivit NASA, in jurul planetei orbiteaza sute de milioane de gunoaie spatiale, unele avand dimensiuni milimetrice. Din pacate, chiar si un obiect cu diametrul de 1 mm poate cauza avarierea serioasa a unui satelit, din cauza vitezelor de 17.500 mile/ora, mai spun oamenii de stiinta.

Sursa: SlashGear

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: satelit blits distrugere incident gunoi spatial gunoi spatial accidente rusia china satelit
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google