Google Earth e bun si la arheologie: s-au descoperit 2000 de vestigii antice

de Silviu Anton | 4 februarie 2011

 

In vreme ce majoritatea dintre noi folosim Google Earth pentru a vedea o panorama a cartierului sau orasului in care locuim, un arheolog l-a folosit intr-un scop mult mai “stiintific”: pentru a gasi locurile ideale in care sa faca sapaturi. 

Si se pare ca totul a dat roade. Sau mai bine spus a gasit 1977 de potentiale situri arheologice, inclusiv 1082 morminte antice.

Iata, asadar, ca Google Earth nu este doar un instrument grozav care iti raspunde la intrebarea “cum arata casa mea de sus?”, ci este de asemenea folositor in operatiuni stiintifice precum descoperirea siturilor arheologice de mare valoare.

David Kennedy, profesor la Universitatea Western Australia a scanat o zona de aproximativ 800.000 de metri patrati din Peninsula Arabica folosind Google Earth.

Comparand imaginile capturate cu ajutorul Google Earth cu structuri pe care le-a vazut in Iordania, Kennedy este de parere ca siturile ar putea avea o vechime de pana la 9000 de ani, dar se cer verificari la fata locului.

“Este imposibil sa iti dai seama daca ai dat peste o structura veche de 150 de ani sau peste una veche de 10.000 de ani, numai din Google Earth,” a declarat profesorul.

Urmeaza explorarile, iar noi asteptam rezultatele.

[Descarca si tu cea mai recenta versiune a Google Earth de aici.]

Sursa  

 

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google