Bob Colwell, ex Intel: Legea lui Moore va fi depasita in maxim 10 ani

de Liviu Petrescu | 4 septembrie 2013

Bob Colwell,  unul dintre cei mai importanti contribuitori la tehnologiile Intel intre 1990 si 2000, crede ca miniaturizarea circuitelor se apropie de sfarsit. Legea lui Moore, care sustine ca numarul de tranzistori care pot fi plasati pe un circuit integrat se dubleaza aproximativ la fiecare doi ani, va fi un concept depasit in 2020-2022, potrivit fostului "arhitect" sef Intel.

De-a lungul cariere sale, Colwell a contribuit la dezvoltarea unor arhitecturi CPU Intel de la Pentium Pro la P4, iar in momentul de fata este seful biroului de tehnologie-microsisteme din cadrul DARPA. Fostul inginer Intel crede ca epoca progreselor rapide in miniaturizare este pe cale sa se incheie.

Miniaturizare CPU

Legea lui Moore este luata adesea in serios ca si cum ar fi un adevar universal, insa principiul dezvoltat in 1965 de Gordon E. Moore nu este aplicabil la nesfarsit. Peste un deceniu, tehnologiile vor ajunge in punctul in care miniaturizarea nu mai ofera avantaje comparativ cu cheltuielile uriase de productie.

Bob Colwell sustine ca tendinta de miniaturizare exprimata de legea lui Moore va deveni istorie odata cu microcipurile pe 7nm sau chiar 5nm, dupa care scaderea dimensiunilor si cresterea performantei in acelasi ritm nu va mai fi posibila. In momentul de fata, exista mai multe tehnologii alternative care par sa corespunda tendintei de miniaturizare descrisa de Moore, dar niciuna dintre ele nu pare foarte promitatoare, spune fostul angajat Intel.

Sursa: ExtremeTech

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: legea lui moore miniaturizare cipuri miniaturizare procesoare intel bob colwell intel
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google