Fara sofer sau harti, 4 masini au parcurs traseul Italia - China

de Cristina Enescu | 1 noiembrie 2010

 

Va mai aduceti aminte de faimosul serial din anii ’90, Knight Rider, care isi concentra actiunea in jurul supercar-ului inteligent Kitt?

Ei bine, iata ca, incetul cu incetul, evolutia tehnologiei isi spune cuvantul, iar noi ne apropiem cu pasi repezi de momentul in care vom beneficia de astfel de vehicule. 

Fara navigare prin satelit care sa le ghideze sau macar oameni in spatele volanului, patru van-uri au facut o calatorie de aproximativ 13.000 de km, din Italia pana in China. Sapte camere video, combinate cu scanere laser solare au facut posibila calatoria care s-a incheiat acum cateva zile.

Totusi, pentru a putea trece cu bine de ambuteiaje sau birouri vamale, vehiculele au adapostit si cercetatori.

La un moment dat, unul dintre van-uri a decis chiar sa opreasca si sa ia un autostopist.

Calatoria a facut parte dintr-un program experimental de siguranta a drumurilor, al carui scop este imbunatatirea tehnologiei auto, fara sofer. Cercetatorii au folosit un sistem vision automat numit GOLD (Generic Obstacle  and Lane Detector), pentru a contribui la ajustarea vitezei si a directiei vehiculelor. 

Oamenii de stiinta spera ca acest sistem sa fie folosit la masini pentru a perfectiona si completa abilitatile soferilor.

Sursa: Gizmodo  


 

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google