Cum sa folosesti pictura pe numere ca instrument de rezolvare a anxietatii

de Redactie Hit.ro | 24 februarie 2022

terapie prin pictura

Te-ai prins vreodata pe faptul ca desenai ceva pe hartie cand vorbeai la telefon sau cand erai stresat? Intr-un moment tensionat, poate in timpul unui apel telefonic frustrant sau in asteptarea unei intalniri pe care nu o vedeai prea promitatoare ai fi vrut sa ai o foaie si un creion la indemana? Poate ca nu ti-ai dat seama, dar foloseai o forma simpla de terapie prin arta.

Astfel, pictura pe numere reprezinta si ea o forma de terapie, prin desen si culori vii.

 

Terapia prin arta se refera la orice utilizare a artei in scop terapeutic, inclusiv ameliorarea anxietatii si stresului. Teoria din spatele terapiei prin arta sugereaza ca desenul, coloratul, diverse picturi pe numere si sculptura te pot ajuta sa te deschizi si sa exprimi sentimentele dureroase sau dificile pe care le ai si sa le transpui in desene.

Desenul poate fi un instrument util pentru oricine cauta noi modalitati de a gestiona simptomele de anxietate. Nu esti artist? Este in regula – nu ai nevoie de abilitati speciale pentru a incerca terapia prin arta cu ajutorul unori tablouri pe numere.

Chiar ajuta pictura pe numere?

Din cele mai vechi timpuri, terapia prin arta a ajutat oamenii sa abordeze o serie de simptome de sanatate mintala. „Procesul creativ promoveaza noi perspective care se afla dincolo de structura limbajului. Arta foloseste metafora, simbolismul si gandurile dinamice pentru a reprezenta experienta umana intr-un mod in care limbajul nu poate. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care se simt in afara contactului cu emotiile sau sentimentul lor de sine”, spun psihologii.

Arta te poate ajuta sa:

  • Reduci stresul si anxietatea

Un curent subteran constant de anxietate care trece prin activitatile tale de zi cu zi te poate lasa intr-o stare obisnuita de neliniste. Acest lucru poate incepe sa afecteze totul, de la programul de somn pana la apetit. Pictura iti permite sa iti acorzi timp in afara gandurilor neplacute si sa te implici intr-o activitate pe care o poti controla. Tu decizi ce sa desenezi si ce culori sa predomine. In timp ce esti concentrat pe procesul creativ, nu dai energie anxietatii tale.

Exista, de asemenea, unele cercetari pentru a sustine efectele artei de ameliorare a stresului: Participantii care si-au petrecut timpul desenand au raportat o imbunatatire mai mare a simptomelor negative ale dispozitiei decat cei care pur si simplu s-au uitat la niste tablouri.

  • Stimulezi pacea interioara

Mindfulness se refera la capacitatea ta de a ramane prezent, angajat si in ton cu gandurile, emotiile si senzatiile tale din corpul tau.

Daca traiesti cu anxietate, aceasta ar putea parea o idee oribila. Vrei sa scapi de gandurile anxioase – nu sa petreci timp stand cu ele si traindu-le pe deplin.

Totusi, identificarea si recunoastere emotiilor dificile este o parte importanta a imbunatatirii reglarii emotionale. Setarea pacii interioare te poate ajuta sa inveti sa accepti sentimentele dureroase si sa le lasi sa plece.

A fi prezent aici si acum prin creativitate te poate ajuta sa iti limpezesti mintea si sa te accepti mai bine pe tine insuti.

  • Iti regasesti fluxul emotional

Fluxul emotional descrie o stare optima de implicare mentala si concentrare. Intr-o stare de flux, s-ar putea sa te simti complet cufundat in ceea ce faci, pana la punctul in care nu mai observi distragerile din exterior sau gandurile tulburatoare.

Unii experti sugereaza ca aceasta stare poate promova creativitatea si bunastarea emotionala, ajutand la ameliorarea stresului.

Astfel, exista o multime de modalitati de a intra intr-o stare de flux, de a te relaxa si de a scapa de stres si anxietate, iar pictura pe numere reprezinta cu siguranta unul dintre acestea.

terapie prin pictura

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google