Blackberry a lansat BB OS10 si doua smartphone-uri. RIM devine BlackBerry

de Redactia Hit | 30 ianuarie 2013

RIM a lansat astazi noul sistem de operare BlackBerry 10 OS, doua dintre noile sale smartphone-uri, Z10 si Q10, si a anuntat si ca RIM isi schimba numele in BlackBerry.

Cu alte cuvinte, RIM dispare din peisaj sub umbrela companiei care se va numi de acum inainte BlackBerry!

BlackBerry Z 10 si Blackberry Q 10

Seful companiei, Thorsten Heins, a prezentat cele doua device-uri cu care BB spera sa sparga gheata si sa recastige increderea userilor din intreaga lume: BB Z10 si BB Q10.

BlackBerry Z10 are un ecran de 4,2 inci, (1.280 x 768 pixeli si 356ppi), un procesor dual-core Krait la 1.5GHz si 2GB RAM. Camera foto este de 8MP si este capabila de filmare 1080p. Smartphone-ul BlackBerry Z 10 are 16GB spatiu de stocare si slot de card. Device-ul are conectivitate LTE si detine functii Wi-Fi, Bluetooth si NFC.

BlackBerry Q10 este primul terminal cu OS BB10 si tastatura fizica. Detine aceleasi functii ca si fratele sau touchscreen, doar ca ofera tastatura fizica  qwerty. Are procesor similar, iar ecranul (tot sensibil la atingere) este de doar 3,1 inci.

Presedintele BlackBerry a prezentat si mult asteptatul sistem de operare BlackBerry 10, care, alaturi de device-urile lansate in aceasta seara si de serviciile oferite, ar trebui sa readuca producatorul canadian in topul industriei smartphone.

Iata cele mai importante functii prezente in noul sistem de operare al BlackBery:

BlackBerry Flow este practic noul UI al sistemului de operare. Permite multitasking la un nivel superior. Aplicatia care ruleaza de exemplu pe un terminal (un clip, sa spunem) nu se va inchide daca userul face slide pe ecran, ci se va micsora si va face loc pe ecran noii aplicatii deschise.

Dincolo de aceasta functie, BlackBerry a lucrat foarte mult la sistemul de acces la anumite meniuri - el se face pe touchscreen prin anumite gesturi cu degetul pe ecran.

BlackBerry Hub  - reprezinta functia prin care BB a incercat unificarea comunicarii, fie ca vorbim despre messenger, fie ca vorbim despre retelele sociale. Manipularea functiilor dintr-o aplicatie se face prin slide intr-un meniu special care apare dintr-un singur gest facut cu degetul pe ecran.

BlackBerry HUB pune in acelasi loc toata istoria comunicarii cu o persoana (retele sociale, sms-uri, upload-uri foto, tweet-uri, postari facebook etc.)

BlackBerry Keyboard

Dezvoltatorii BlackBerry au pus la punct un suport multilingvistic pentru tastatura. Astfel, utilizatorul va putea alege limba in care scrie intr-un mod foarte simplu (tot prin slide pe ecran si selectarea optiunii).

De asemenea, functia "autocorect" a fost si imbunatatita.

BlackBerry Balance este una dintre cele mai utile functii noi aduse pe platforma cu numarul 10: este usor de folosit, se activeaza prin slide vertical scurt pe ecran, iar rezultatul este ca apare un meniu de unde poate fi ales profilul - Personal sau Work. Astfel, datele, si fisierele personale si cele enterprise nu se vom amesteca.

BlackBerry Messenger a fost dezvoltat si el pentru noua generatie a OS 10. Din chat-ul BlackBerry Messenger se poate trece direct in video call.

De asemenea, BlackBerry Screen Share - arata ecranul si activitatea display-ului unui de pe un terminal cu care se comunica in timp real. Se poate sharui astfel in timp real orice face un user pe un BB in timpul unei sesiuni de chat.

BlackBerry Remember este o noua aplicatie care reprezinta practic un calendar extrem de avansat si in care pot fi stocate fisiere, pagini de internet, liste de cumparaturi etc. Totul este integrat in aceasta aplicatie, iar userul poate stabili alarme sau poate cauta fisiere si date in mod facil.

BB 10 Camera spun cei de la BlackBerry este usor de folosit. Fotografierea se face prin atingerea ecranului in locul unde se doreste focalizarea (nu este o noutate). In acelasi timp, camera poate trage mai multe cadre, iar userul va alege ceea ce i se pare demn de pastrat (functie similara celei regasite pe Samsung Galaxy S III).

Picture Editor - BlackBerry 10 are si functie integrata de editare de fotografii prin aplicarea unor efecte, tot prin slide pe ecran.

BlackBerry Story Maker este o functie prin care se pot selecta mai multe fotografii, clipuri, melodii, se pot scrie titluri si face subtitrari, iar de aici rezulta un filmulet care poate fi impartasit cu prietenii.

BlackBerry World - cunoscutul magazin de aplicatii al BlackBerry - contine mai multe app-uri decat orice alta platforma la debut, spun reprezentantii companiei: peste 70.000 de aplicatii disponibile acum, iar ritmul de crestere este de cateva mii pe saptamana.

BlackBerry World contine printre altele: Skype, Amazon Kindle, WhatsUp messenger, SAP, etc. In acelasi timp, reprezentantii BB au declarat ca toate marile retele sociale au aplicatii in magazinul BlackBerry. La fel, marile companii producatoare de jocuri au contracte cu BlackBerry pentru furnizarea de content in magazinul World.

Potrivit declaratiilor celor de la BlackBerry, echipa manageriala a dezvoltatorilor RIM a calatorit in ultimul an in 44 de orase din lume pentru a se asigura ca sistemul de opeare va obtine tot suportul posibil din partea developerilor.

In SUA device-urile sunt disponibile de astazi prin abonamente.

In Marea Britanie device-urile devin disponibile prin toti operatorii incepand de maine, la diferite preturi.

Ramane de vazut ce reactii vor avea utilizatorii si fanii companiei si daca intr-adevar ceea ce a prezentat in aceasta seara BlackBerry este destul pentru a convinge clientii sa isi indrepte atentia spre compania canadiana.

Vom reveni cu alte amanunte referitoare la Blackberry Enterprise, despre care oficialii companiei nu au spus aproape nimic in aceasta seara, rezumandu-se la prezentarea unor testimoniale ale unor manageri din mai multe tari care lauda functiile business ale noii platforme.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: Blackberry 10 lansat Blackberry Z10 lansare Blackberry Q10 lansare RIM devine Blackberry
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google