Apple a lansat noul OS X Mavericks, noile MacPro, Macbook Air si noul iOS 7

de Radu Eftimie | 10 iunie 2013

Apple a lansat in aceasta seara la San Francisco, in cadrul WWDC 2013, noul sistem de operare al companiei, OS X Mavericks, noua generatie de MacBook Air si a anuntat urmatorul Mac Pro. De asemenea, compania a prezentat si noul OS mobil iOS 7.

OS X Mavericks

Noutatile din OS sunt in general de ordin tehnic. Cu alte cuvinte, look-ul OS X a ramas acelasi.

Apple afirma ca noul OS aduce o serie de imbunatatiri utile fata de versiunile anterioare. Finderul OS X ofera acum si tag-uri pentru gasirea mai usoara a fisierelor. De asemenea, Apple a prezentat in noul OS X Mavericks si functiile Multiple Displays si AirPlay, care au fost implemetate acum. "App Nap" este functia care directioneaza energia bateriei catre anumite aplicatii si nu catre altele, marind autonomia device-urilor portabile ale Apple.

Compania din Cupertino a anuntat si schimbarile pe care le-a aplicat browserului Safari. In JSBench Suite Safari este superior navigatoarelor Chrome si Firefox, cel putin pe parte resurse utilizate.

iBooks a primit de asemenea o versiune noua, iar hartile Apple permit acum trimiterea de pe Mac a unui itinerariu programat direct pe idevice-urile Apple. Probabil, pentru unii este o functie utila. De asemenea, iBooks va deveni disponibila si pe Mac-uri in noul Mavericks.

iCloud Keychains este o alta functie prezentata dde Apple la WWDC 2013 - ea permite utilizatorilor sa-si salveze in cloud parolele folosite pentru a le putea accesa de oriunde.

Apple a anuntat si upgrade-urile hardware pentru Mac-uri.

MacBook Air 2013

MacBook Air primeste a patra generatie de procesoare Intel Core, Haswell. De asemenea, Apple spune ca noul hardware de pe MacBook Air ofera perfromante grafice cu 40% mai mari decat generatiile anterioare. Procesorul economic al Intel va asigura un standby de 30 de zile pentru utrabook-ul Apple.

Preturi: MacBook Air de 11 inci si 128GB -  costa 999 dolari, iar versiunea de 256GB costa 1199 dolari. MacBook Air de 13 inci porneste de la pretul de 1099 dolari. Toate versiunile sunt disponibile comercial imediat.

Mac Pro 2013

Mac Pro foloseste Intel Xeon cu pana la 12 nuclee si promite performanta dubla fata de generatia anterioara de Mac pro. Noul Mac Pro suporta pana la trei display-uri cu rezolutie 4K, in principal Datorita solutie grafice folosita, si anume AMD FirePro. Mac Pro va fi lansat la sfarsitul anului.

iOS 7

Noul iOS 7 a fost prezentat de Tim Cook drept cea mai mare schimbare iOS de la lansarea primului iPhone, desi la o prima privire lucrurile nu par deloc asa.

UPDATE:

Slide to unlock, celebrul buton virtual de deblocare a iPhone, a fost updatat. Deblocarea iDevice-ului se face tot prin slide din stanga spre dreapta, dar a fost adaugata si posibilitatea de slide de jos in sus (similara Android) pentru activarea, direct din ecranul blocat, a Notificarilor.

Paleta de culori a fost total schimbata. Notificarile de sistem sunt si ele schimbate. O noutate extrem de importanta este integrarea in sistemul de operare a unui Control Center, care aduce userului posibilitatea de a accesa foarte rapid cele mai multe optiuni de sistem (precum luminozitate, Wifi etc.)

iOS 7 ofera acum multitasking similar Windows Phone, respectiv paneluri de navigare intre diferite ecrane active.

Ecranul de apel a fost schimbat si el radical:

Noul iOS 7 ofera, dupa cum spun cei de la Apple o autonomie mai mare idevice-urilor.

Apreciata aplicatie Siri a primit o noua voce, au mai anuntat cei de la Apple in aceasta seara. De asemenea, mai multe setari ale idevice-ului pot fi acum controlate vocal prin intermerdiul Siri.

Noul iOS 7 a deveni disponibil din toamna pentru iPhone 4 (sau versiuni mai noi), pentru iPad 2 (sau versiuni mai noi) si pentru posesorii de iPod touch, generatia a 5-a.

Versiunea beta a iOS 7 este deja disponibila pentru dezvoltatori.

HIT.ro va reveni cu un articol cuprinzator pe tema noului iOS 7 prezentat in aceasta seara de Apple.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: apple ios 7 macbook air 2013 lansare apple WWDC 2013 OS X mavericks
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google