Ai ramas fara baterie? Tipa! Gadgeturi care iti folosesc vocea pentru a-ti incarca telefonul.

de Cristina Enescu | 9 mai 2011

Oamenii de stiinta au dezvoltat o tehnologie care transforma sunetele in electricitate, permitandu-i un telefon sa se incarce in timp ce utilizatorul poarta o conversatie – si cu cat volumul este mai tare cu atat reincarcarea este mai rapida.

Inventia va fi cu siguranta imbratisata de persoanele care uita adesea sa isi reincarce telefoanele.

Tehnologia ar putea fi de asemenea folosita pentru a alimenta music player-ele, astfel ca vei putea sa iti incarci iPod-ul in timp ce fredonezi cantecele preferate.

Potrivit profesorului Sang-Woo Kim de la Universitatea Sungkyunkwan din Seul, asa cum speakerele transforma semnalele electrice in sunete, tot asa este posibil ca sunetele sa se transforme in energie electrica.

Dispozitivul creat de echipa de cercetatori foloseste fire de oxid de zinc plasate intre doi electrozi. O placuta din interiorul device-ul vibreaza cand este lovita de un sunet, determinand ca firele de oxid de zinc sa se comprime si sa elibereze energie.

Sistemele realizate pana in prezent pot converti sunete cu o intensitate de aproximativ 100 decibeli – echivalentul unei strazi cu trafic intens sau al unui tren care trece in viteza.

Energia generata de o astfel de intensitate este de aproximativ 50 de milivolti, o cantitate insuficienta pentru a reincarca un telefon corespunzator.

Cercetatorii lucreaza in prezent la modificarea materialului din care sunt fabricate firele, astfel incat acestea sa produca energie la niveluri mai scazute ale sunetului.

Sursa 

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google