Accelerarea transformarii centrelor de date pe baza infrastructurii moderne

de Redactie Hit.ro | 15 iulie 2022

centru de date

 

de: Lorenzo Lumassi, Vice President, Services Sales, MERAT, Dell Technologies

 

În ultimii 15 ani, IT a functionat într-o maniera previzibila. Pentru a automatiza procesele esentiale de afaceri, companiile au implementat aplicatii la pachet de la furnizori de software consacrati. La randul lor, departamentele IT si-au concentrat cea mai mare parte a eforturilor pe construirea si gestionarea infrastructurii necesare pentru a rula astfel de aplicatii, precum si pe dezvoltarea competentelor necesare pentru a oferi niveluri de servicii garantate în întreaga organizatie. Ca urmare, companiile au investit masiv în infrastructura legata de aplicatiile enterprise.

Însa toate aceste obisnuinte au început sa se schimbe. Odata cu aparitia dispozitivelor mobile, a cloud computingului, a social media, a Internet of Things etc, modul în care sunt create, implementate si utilizate aplicatiile s-a transformat semnificativ. Pentru a capta fluxuri de venituri din zona digitala, pentru a dezvolta produse mai inteligente si pentru a oferi experientele mult îmbunatatite pe care le asteapta clientii, companiile trebuie sa treaca printr-o transformare semnificativa, reducand în acelasi timp costurile si perfectionand performanta aplicatiilor mai vechi si a infrastructurii pe care acestea ruleaza.

Singura modalitate de a atinge ambele obiective - sa inovam si sa optimizam - este de a transforma tehnologia pe care o folosim pentru a furniza servicii IT. Acest lucru începe cu reducerea costurilor si a efortului implicat în rularea pachetelor software de automatizare mai vechi - astfel încat IT-ul sa îsi poata transfera resursele catre alte aspecte legate de transformarea afacerii.

O dilema pentru directorii IT
Tensiunea generata de modernizarea cat mai rapida este o provocare pentru majoritatea companiilor. Pentru a reusi, managerii IT îsi dau seama ca trebuie sa treaca printr-o transformare semnificativa la nivelul întregii organizatii, de la reevaluarea investitiilor în infrastructura on si off premise, pana la intensificarea angajamentului fata de livrarea IT-as-a-Service. În cele mai multe cazuri, acesta este un teritoriu nou si multi cauta îndrumare pentru a actiona cat mai eficient posibil.

Centrul de date modern începe cu infrastructura
Primul pas pentru a sustine aceste prioritati IT adesea contradictorii este modernizarea componentelor de infrastructura pe care se bazeaza IT sau, mai degraba, preocuparea de a deveni un centru de date pregatit pentru viitor. În trecut, departamentele IT îsi construiau infrastructura si îsi cumparau aplicatiile, dar acum cauta din ce în ce mai mult sa inverseze acest model. Acestea doresc sa cumpere platforme de infrastructura simple, usor de implementat, pe care pot construi si rula rapid aplicatii de baza care le diferentiaza afacerile, oferind în acelasi timp o platforma pentru implementarea aplicatiilor de generatie urmatoare.

Infrastructura ca serviciu (IaaS) permite îndeplinirea ambelor cerinte. Tehnologia IaaS sprijina întreprinderile sa evite costurile ridicate si complexitatea furnizarii si gestionarii propriei infrastructuri. În schimb, infrastructura este întretinuta si sustinuta de furnizori terti, permitand echipelor IT sa se concentreze pe alte prioritati care pot face ca afacerea sa avanseze. Solutiile IaaS permit, de asemenea, organizatiilor sa:

reduca semnificativ cheltuielile de aprovizionare si întretinere a infrastructurii.

îmbunatateasca continuitatea afacerii si recuperarea în caz de dezastru, asigurandu-se ca infrastructura este disponibila dupa întreruperi sau dezastre.

accelereze viteza de lansare prin furnizarea de putere de calcul si stocare suplimentara, furnizand masini virtuale în cateva minute sau ore, în loc de zile sau saptamani.

ramana concentrate pe cresterea afacerii, mai degraba decat pe întretinerea infrastructurii IT.

sa creasca sau sa reduca cu usurinta activitatea, in functie de evolutia cererii.

În ciuda acestor beneficii, multe organizatii nu se simt în largul lor sa mute anumite sarcini de lucru în cloud. Infrastructura locala ofera mai multa securitate si control, în special în ceea ce priveste suveranitatea datelor, si poate oferi performante mai mari pentru sarcinile de lucru în care latenta scazuta este esentiala. Pentru a permite întreprinderilor sa se bucure de avantajele cloud-ului public si ale IaaS, acestea pot opta pentru solutii precum Data Center-as-a-Service, care aduce puterea capacitatilor IaaS on premise în centrele de date centrale si în cele Edge. În loc sa faca investitii de capital în hardware, stocare, servere si în personalul care sa le întretina, întreprinderile pot accesa rapid si usor resurse IaaS ori de cate ori este nevoie, platind doar pentru serviciile de infrastructura pe care le consuma. Ofertele IaaS permit organizatiilor sa acceseze o parte dintr-un fond consolidat de resurse pentru a crea si utiliza infrastructura de calcul atunci cand este necesar. Acest lucru reduce timpul si costurile de achizitionare, implementare, configurare si gestionare a componentelor hardware si software separat, accelerand timpul de valorificare a investitiilor IT.

Digitalizarea accelerata este un motor important al pietei centrelor de date din Orientul Mijlociu
Potrivit unui raport al ResearchandMarkets.com*, piata centrelor de date din Orientul Mijlociu va creste cu de 7% (CAGR) în perioada 2018-2024. Pe masura ce guvernele si întreprinderile avanseaza cu agendele lor de transformare digitala, exista o nevoie tot mai mare de a migra de la operatiunile din salile de servere la serviciile de centre de date, cum ar fi serviciile gestionate, colocarea si infrastructura hibrida. În plus, se asteapta ca mai multe initiative legate de orasele inteligente din tari precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Qatar si altele, sa stimuleze investitiile si implementarea de centre de date moderne, pregatite pentru viitor.

Toate acestea încep ne indice unde se îndreapta companiile si echipele IT în procesul de transformare datorita digitalizarii rapide si oportunitatilor de pe piata. Paradigmele asociate cu infrastructura tehnologica vor continua sa evolueze semnificativ si, pe masura ce o fac, vor intra în joc noi competente, instrumente si resurse. Nu exista un punct final pentru transformare - aceasta este la fel de constanta ca si inovatia - dar exista un început. si acesta este modul în care va fi construit centrul de date modern.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google