A fost vanduta Nokia la un pret prea mic?

de Radu Eftimie | 3 septembrie 2013

Atunci cand Stephen Elop a ajuns la Nokia venind de la Microsoft, multe voci au afirmat ca firma lui Ballmer si Gates a reusit sa bage in "casa" finlandezilor un cal Troian. Tranzactia demarata astazi si care se va finaliza in 2014, prin care Microsoft preia divizia de Device-uri si Servicii a Nokia, redeschide subiectul, iar vocile analistilor sunt mai vehemente ca niciodata: Nokia a fost vanduta catre Microsoft la un pret "de nimic" din cauza lui Stephen Elop.

In opinia Forbes, Stephen Elop si-a indeplinit misiunea. Initial a reusit dupa venirea la Nokia sa convinga board-ul companiei ca Windows-ul Microsoft este unica salvare a companiei finlandeze de la faliment, in conditiile unei expansiuni incredibile a iOS (Apple) si Android (Google). Nokia a demarat ulterior producerea si promovarea noii game de smartphone-uri Lumia, de altfel una deloc rea si care pare sa prinda din ce in ce mai mult din punct de vedere comercial.

Ceea ce ii supara pe cei de la Forbes este pretul de doar 5,5 miliarde euro la care s-a parafat tranzactia. Cele mai recente informatii plasau Nokia (toata compania) la o valoare de 20 de miliarde de euro. Dar aici vorbim despre toata compania, nu doar despre divizia Device-uri si servicii. Cum scriam anterior, dupa ce renunta la productia de telefoane mobile, firma europeana se va concentra pe serviciile sale de harti Here pe diferite platforme, alaturi de dezvoltarea infrastructurii de telecomunicatii prin Nokia NSN si crearea de concepte si tehnologii noi in acelasi domeniu. Sa nu uitam ca Nokia a finalizat preluarea participatiei de 50% detinuta de Siemens la "Nokia Siemens Networks", iar strategia "noii" Nokia se va concentra acum pe acesta zona.

Achizitia de catre Microsoft a diviziei de smartphone-uri si servicii vine, totusi, dupa ce finlandezii si-au pus la punct o alta strategiei de business. Este pretul la care s-a vandut Nokia prea mic? Probabil ca da, dar sa nu uitam ca Microsoft a platit parteneriatul cu Nokia pentru utilizarea pe smartphone-urile companiei a sistemului de operare Windows Phone "miliarde de dolari". Se intampla in februarie 2011.

Pe parcursul colaborarii Nokia cu Microsoft s-a putut costata, intr-adevar, ca producatorul software din Redmond acorda o mare atentie partenerului finlandez in defavoarea, parca, a celorlalti parteneri printre care putem mentiona HTC si Samsung. Sa nu uitam ca primul smartphone cu Windows Phone 8 anuntat pe piata a fost de la Samsung (Samsung Ativ S), dar ca lansarea comerciala a acestuia s-a intamplat la multe luni dupa anunt. Nokia a avut destul de mult "spatiu" pentru a dezvolta noi modele din gama Lumia. Mai departe, Nokia si-a extins gama de produse si pe segmentul entry-level, iar rezultatul pozitiv al acestei strategii se vede in vanzarile excelente ale modelului ieftin Lumia 520.

Cumpara de la eMag.ro gama de smartphone Nokia Lumia la preturi atractive

O privire de ansamblu asupra viitorului Nokia nu arata deloc rele. Din contra, s-ar putea ca pe piata sa avem, si asta foarte curand, acei trei jucatori importanti pe segmentul sistemelor de operare mobile: Apple, Google si Microsoft, cea din urma ajutata, evident, de tranzactia incheiata cu Nokia. De altfel, pentru cei care tin minte, Elop, "calul Troian" din curtea Nokia, afirma in 2011, in februarie, ca alegerea Windows pentru smartphone-urile companiei in defavoarea Google si a software-ului sau Android a fost gandita pentru a asigura "o cursa la care sa participe 3 giganti".

Dincolo de speculatii sau de tertipuri de business ramane o intrebare: ce se va intampla cu brandul Nokia sub umbrela Microsoft? Probabil ca intrebarea ar trebui sa primeasca un singur raspuns: Nokia va ramane Nokia. Dar urmeaza sa vedem.

Nu in ultimul rand, daca in urmatoarele 12 luni Stephen Elop, care a demisionat astazi de la Nokia si a fost numit vicepresedintele executiv al diviziei preluate de Microsoft, va reusi sa obtina rezultate bune in noua conjunctura, s-ar putea sa mai avem o surpriza. Stephen Elop ar putea prelua atributiile lui Steve Ballmer. Elop are o cota de 5 la 1 sa il inlocuiasca pe Ballmer, potrivit casei de pariuri Ladbrokes, din Marea Britanie.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: nokia vanzare nokia pret achizitie microsoft nokia preluare stephen elop steve ballmer bill gates
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google