A fost creat primul procesor quantic solid-state

de Mina Hutterer | 30 iunie 2009

O echipa de cercetatori de la Yale Universty a creat un prim procesor quantic rudimentar - un pas important spre aparitia computerelor quantice. Cercetatorii au reusit sa ruleze algoritmi elementari (de ex. search) cu noul cip superconductor pe doi qubiți, si astfel au demonstrat capacitatea de procesare quantica a informatiei pe un dispozitiv solid-state.

"Procesorul nostru poate realiza doar cateva operatii quantice foarte simple", a declarat Prof. Robert Schoelkopf de la departamentul de fizica aplicata al Universitatii Yale. Echipa de cercetatori a produs doi atomi artificiali (qubits - quantum bits). Desi fiecare qubit este compus dintr-un miliard de atomi de aluminiu, se comporta ca un singur atom care poate avea doua stari energetice diferite. Aceste stari sunt similare starilor "1" si "0" sau "on" si "off" ale bitilor obisnuiti din computerele conventionale. Totusi, multumita legilor mecanicii quantice, oamenii de stiinta pot defini o "superpozitie" a qubitilor, care astfel se pot afla simultan in mai multe stari - ceea ce permite o capacitate mult mai mare de stocare si procesare a informatiei.

Oricat de simpli ar fi algoritmii testati, pana acum a fost imposibila rularea acestora pe sisteme solid-state cu qubiti pentru ca acestia se "consumau" prea rapid. Primii qubiti, creati acum zece ani, isi puteau mentine stari quantice specifice doar timp de o nanosecunda. Echipa lui Schoelkopf a reusit sa prelungeasca acest interval de o mie de ori, pana la o microsecunda - suficient pentru a rula algoritmi simpli.

Echipa lucreaza in prezent la prelungirea intervalului de timp in care qubitii isi mentin starile quantice, pentru a putea rula algoritmi mai complecsi. De asemenea, se verifica posibilitatea de a conecta mai multi qubiti la bus-ul quantic. Puterea de procesare creste exponential cu fiecare qubit in plus, astfel incat potentialul computerelor quantice avansate este enorm. "Suntem inca departe de a fi capabili sa construim un computer quantic practic, insa acesta este un mare pas inainte", a mai declarat Schoelkopf.

Sursa: Science Daily

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google