XP, Vista sau Windows 7: ce sistem de operare este mai sigur?

de Vlad Matei | 1 septembrie 2009

In ultimii ani, Ed Bott, fost editor al PC Computing America si PC World USA, a studiat consecvent evolutia Windows Vista, incercand sa afle daca aceasta versiune a sistemului de operare Microsoft si-a respectat intr-adevar pretentiile de a fi un sistem mai sigur decat predecesorul sau, Windows XP.Metoda sa de studiu este una simpla dar eficienta: contorizarea numarului de buletine de securitate emise de Microsoft pentru a remedia probleme catalogate Critice sau Importante, in functie de varianta de Windows vizata. Pana de curand Windows Vista si-a demonstrat gradul ridicat de securitate in comparatie cu XP, cu un numar semnificativ mai redus de patch-uri emise de cei de la Microsoft. Si-a pastrat Vista acest avantaj in ultimul an? Si exista vreun indiciu in ceea ce priveste securitatea noului Windows 7?

Raspunsul la ambele intrebari este "da".

Desi este inca mult prea devreme pentru a emite judecati de valoare definitive in privinta securitatii Windows 7, noul sistem de operare Microsoft s-a bucurat de un debut de succes. Dintr-un total de 8 buletine de securitate emise in ultima perioada, niciunul dintre acestea nu era adresat Windows 7.

Trei dintre patch-uri vizau o vulnerabilitate critica atat in Windows XP cat si in Vista, in timp ce alte doua erau notate "Importante" pentru Windows XP si "Moderate" pentru Windows Vista.

Windows 7 si Windows Server 2008 au fost insa clasificate ca fiind "neafectate". Niciuna dintre bresele de securitate identificate nu au necesitat patch-uri in cadrul noului sistem de operare.

Acelasi record a fost inregistrat si in cazul Vista, la momentul lansarii sale. Si Vista si-a mentinut reputatia de sistem sigur in cursul ultimului an. Daca aruncam o privire peste buletinele de securitate emise the catre Microsoft in ultimele 12 luni, din septembrie 2008 pana in august 2009 obtinem urmatoarele statistici:

Windows XP: 22 patch-uri Critice, 16 Importante
Windows Vista: 18 patch-uri Critice, 11 Importante

Aceste diferente inseamna o reducere de 24% in numarul de patch-uri Critice sau Importante, adica genul de buletine menite sa rezolve brese precum executari remote de cod sau cresterea nejustificata a drepturilor de administrare. Sau, strict matematic, inseamna 3,2 patch-uri pe luna pentru Windows XP si doar 2,4 pentru Vista.

In plus fata de numarul redus de brese de securitate importante, Windows Vista si Windows 7 sunt complet imunizate in fata unor vulnerabilitati ce apar cu o frecventa uluitoare in cazul sistemelor dotate cu Windows XP. De asemenea, ambele sisteme de operare incorporeaza un sistem de preventie a infectarilor bazat pe alocarea de drepturi administrative reduse utilizatorului standard.

Sursa: Gecad

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google