Windows 8 Release Preview - Test si tutorial de instalare

de Radu Eftimie | 8 iunie 2012

HIT.ro va aduce "Review-ul saptamanii", prin care incercam, in fiecare vineri, sa va oferim noutatile legate de cele mai importante gadgeturi si tehnologii lansate pe piata si pe care le-am testat.

Cum facem testele? Folosim o saptamana cate un gadget, dupa care va impartasim si voua exeperienta pe care am avut-o cu device-ul respectiv.

Recent, HIT.ro v-a prezentat experienta Windows 8 Consumer Preview. Va invitam acum sa cititi care sunt impresiile noastre legate de versiunea Release Preview a Windows 8, pe care am testat-o. Este cu adevarat gata noul sistem de operare al Microsoft pentru a-si castiga adepti, mai ales ca vorbim despre un software care aduce extrem de multe schimbari, cel putin la nivel de grafica si ergonomie in utilizare?

Sa vedem impreuna raspunsul intr-un articol care isi propune sa fie si un ghid de instalare util pentru cei mai putin familiarizati cu noul sistem de la Microsoft.

Testul a fost realizat pe urmatoarea configuratie:

 • Desktop PC
 • Procesor: Intel e4600 (core 2 Duo) - 2,4 Ghz
 • RAM: 2 GB
 • Video: Ati Radeon HD 4600 Series (512 MB)

Instalare

Ca si in cazul Consumer Preview si Developer Preview, si Release Preview ofera aceleasi optiuni de instalare. Noi am ales instalarea de pe un mediu optic (DVD) a versiunii pe 32 biti. De asemenea, am optat pentru un clean install. La inceputul instalarii, Microsoft va intreaba daca vreti sa va pastrati fisierele vechi.

Dupa ce ati stabilit ce tip de install vreti, puteti trece la pasul urmator, introducerea Product Key-ului pe care il gasiti pe pagina Microsoft.

Sistemul va mai intreaba inca o data daca sunteti siguri de optiunile bifate.

Instalarea sistemului dureaza in jur de 20-25 de minute pe configuratia amintita.

Dupa finalizarea instalarii si trei, patru restarturi (necesare in urma configurarilor automate de retea si hardware), pe monitor isi face aparitia deja cunoscutul Metro UI.

Veti avea nevoie de un cont de autentificare Microsoft Live. In cazul in care ati incercat si versiunile anterioare de test ale Windows 8 si ati folosit acelasi cont Live, veti remarca faptul ca sistemul isi va aduce aminte de anumite setari anterioare (de exemplu semne de carte la navigarea pe internet).


Configurari post instalare

Cea mai mare surpriza pe care am avut-o a fost sa remarcam ca, dupa instalarea sistemului, in ciuda bifarii optiunii de stergere a tuturor fisierelor vechi, Windows 8 a pastat tot intr-un folder denumit Windows.old. Acelasi lucru am remarcat si cand am instalat Consumer Preview.


Metro UI

La pornirea computerului, pe monitor apare un ecran de autentificare. Dupa deblocare, utilzatorul regaseste Metro UI, noua interfata a Windows si pe care o veti intalni si pe tabletele PC ce vor rula OS-ul Microsoft si care se regaseste pe telefoanele Windows Phone (desi este stilizata, desigur).

Interfata Metro poate fi personalizata foarte putin. Puteti alege culoarea de sistem (culoarea background-ului Metro) si  cea care va domina icoanele dreptunghiulare ale aplicatiilor (dalele). Mai puteti schimba imaginea de fundal a Lock Screen-ului, dar si fotografia contului pe care il folositi.

Tot ce trebuie sa faceti pentru modificarea setarilor Metro este sa puneti cursorul in partea dreapta a monitorului (intr-unul dintre colturi) pentru a anima meniul Charm. Dati click pe Settings, apoi, apoi Change PC Settings si alegeti ulterior ceea ce vreti sa modificati.

Nu uitati sa verificati totusi si daca sistemul trebuie sa-si faca update pentru unele aplicatii.


Update-uri de sistem

O decizie excelenta a Microsoft este cea legata de efectuarea update-urilor de software care nu mai solicita repornirea pe loc a PC-ului. Dupa efectuarea unui update, veti fi intrebati daca vreti sa restartati computerul in acel moment. Daca nu, o notificare indica faptul ca PC-ul  va reporni peste ...doua zile.

Ecranul Desktop

Multi au spus ca Windows vrea sa ofere doua sisteme de operare intr-unul singur. Si asa pare la prima vedere. Chiar daca utilzatorul gaseste dupa primul boot Metro UI, el poate lucra fara probleme in interfata clasica si identica GUI-ului din Windows 7, doar printr-un click de mouse pe iconita (sa "dala") Desktop. Apoi poate naviga intre Metro si Desktop prin simpla apasare a tastei dedicate Windows.

Pentru a accesa toate aplicatiile care vin cu Metro dati click dreapta pe ecran si apoi click pe All Apps. By default, veti gasi in acest ecran inclusiv clasicele programe Paint si Notepad, WordPad, Windows Media Player, dar si un comand Prompt, Control Panel-ul, Windows Explorer etc.

Fiecare dintre aceste aplicatii poate fi adusa in ecranul Metro prin click (dreapta) pe iconita respectiva si alegerea optiunii din meniul care apare: Pin to Start, Pin to Taskbar etc.


Navigare pe internet

Internet Explorer 10 vine cu suport flash preinstalat, prin urmare nu ar trebui sa aveti probleme cu vizualizarea corecta a diferitelor pagini web. Noi nu am intampinat niciun fel de probleme.

Si versiunea clasica a Internet Explorer functioneaza foarte bine.

In ambele cazuri, IE 10 se misca excelent, incarca paginile rapid si nu se "impiedica". Altfel spus, este o placere sa lucrezi cu el.

Dar, puteti instala orice versiune de browser. Noi am ales Firefox 13 care se misca si el mai mult decat onorabil pe Windows 8.

Dupa instalarea unei aplicatii noi (cazul nostru, Firefox) veti fi notificati in coltul din dreapta sus al ecranului ca o noua aplicatie poate indeplini o anumita sarcina.


Magazinul de aplicatii Windows (Store)

In mometul in care v-ati autentificat in Windows 8, magazinul de aplicatii, "Store", devine accesibil. Momentan aveti la dispozitie aproximativ 100 de aplicatii gratuite, printre care remarcam Evernote, tweetro, wordpress.com, Xbox companion, Autodesk SketchBook, Photobucket, cateva aplicatii pentru stiri, dar si jocuri, Maps etc.

Toate aplicatiile sunt optimizate Metro, sunt detaliate in interfata Store si se instaleaza dintr-un singur click.

Utilizatori si conturi

Contul principal pe care il configurati la instalarea sistemului de operare este si cel care va permite sa sharuiti fisiere cu autorul anumitor aplicatii. Recomandabil este sa creeati si un alt cont (local) pe care sa lucrati zilnic.

Pe de alta parte, nu uitati ca dupa instalarea sistemului de operare (in cazul in care ati trecut rapid peste etapele install-ului) sa verificati setarile de confidentialitate si, mai ales, optiunea share, pentru a limita accesul online la anumite fisiere sau pentru a vedea daca optiunea de share a fost sau nu activata.


Task Manager

Accesarea task managerului se face in doua moduri. Fie prin combinatia clasica de taste Alt + Tab, fie prin plasarea cursorului mouse-ului in coltul din stanga - sus al ecranului.

Performanta

Cu timp de start up si shut down cu peste 50% mai mic decat Windows 7, Windows 8 Release Preview trimite utilizatorul direct in interfata Metro si de multe ori, pana la accesarea desktop-ului, toate elementele grafice sunt incarcate, iar PC-ul este gata de utilizare din toate punctele de vedere.

Sarcinile ce tin de procesor sunt simtitor mai rapide in Windows 8, de la dezarhivare si pana la conversie audio.

Timpul de pornire a sistemului este de 25 de secunde, iar oprirea Windows 8 nu dureaza mai mult de 7 secunde.

Imbunatatiri fata de Windows 7

Windows 8 ofera utilizatorului mai multe optiuni de control intuitive, de la Task Manager pana la modificarea optiunilor legate de aplicatiile ce pornesc la Start Up.

Defragmentarea a fost inlocuita cu "Optimize". Per total, daca va obisnuiti cu modul de control al noului OS, veti descoperi ca Microsoft a gandit foarte bine ergonomia noului sistem. 

Compatibilitate

Unele aplicatii native Windows 7, respectiv unele jocuri, nu au functionat tocmai corect in versiunile anterioare de test ale Windows 8. Majoritatea problemelor au fost rezolvate de Microsoft in versiunea Release Preview.

Teoretic, nu veti intampina probleme cu rularea jocurilor in Windows 8 (acest lucru depinde, evident, si de specificatiile hardware ale PC-ului vostru). Din contra, s-ar putea sa observati o imbunatatire a performantei generale inclusiv pe parte de gaming.

Ce ne place la Windows 8:

 • Viteza cu care se misca sistemul in general
 • Grafica Metro - este simpla si construita pragmatic, intr-un stil pur utilitar. Cine are nevoie de customizare, poate configura cum doreste Desktop-ul clasic al sistemului de operare.
 • Performanta ridicata in jocuri, in conditiile in care instalezi driverele dedicate.
 • Internet Explorer ar putea recastiga coroana celui mai bun si mai utilizat browser.
 • Acces la toate aplicatiile, atat Metro cat si clasice, instalate din doar doua click-uri.
 • Search-ul este si el eficient si se activeaza imediat ce tastezi ceva in Metro
 • Functia de refresh a sistemului fara restartare si fara sa pierdeti documente nesalvate!
 • Update-urile nu mai solicita restart imediat.

Concluzie:

Windows 8 este un sistem de operare mai rapid si mai eficient decat Windows 7. Totul este sa va obisnuiti cu noul mod de lucru.

Merita instalat in acest moment Windows 8? Da, putem recomanda instalarea sistemului de operare. Totusi, avand in vedere timpul scurt de testare (cateva zile), ideal ar fi sa folositi o masina virtuala pentru a avea posibilitatea sa va intoarceti la Windows 7 sau Vista, in cazul in care Windows 8 vi se pare prea diferit de ceea ce asteptati de la un Windows.

Descarcati Windows 8 Release Preview!

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google