Ubuntu pentru smartphone-uri va fi lansat in 2014 (video)

de Redactia Hit | 3 ianuarie 2013

Canonical a anuntat ca va lansa, la inceputul anului viitor, prima versiune de Ubuntu pentru smartphone-uri, un sistem de operare mai putin conventional pentru utilizatori, dar care este asteptat multi fani.

Ubuntu pentru smartphone-uri se bazeaza pe acelasi kernel si drivere ca si Android, dar aduce o interfata noua pe device-urile portabile. Pentru cei care folosesc deja Ubuntu pe pc-uri, interfata nu va fi surprinzatoare. Vorbim despre o redesenare si reconfigurare a Unity, UI-ul pe care Canonical l-a promovat pe ultimele sale distributii de Ubuntu.

Noutatea absoluta cu care Canonical spera sa castige teren pe segmentul mobil este modul in care utilizatorul va folosi gesturile pe un smartphone. Mai exact, navigarea prin gesturi va determina (sau nu) utilizatorii sa incerce noua interfata. De exemplu, un gest swipe scurt cu degetul din marginea stanga a ecranului spre centrul acestuia va activa un meniu asemenator Unity in care userul va regasi aplicatiile favorite.

De asemenea, swipe-ul din partea dreapta a ecranului va aduce pe display cele mai recente aplicatii utilizate, iar un gest similar realizat din partea de jos a ecranului va activa notificarile.

Un aspect important este ca, desi ruleaza bazandu-se pe kernelul Android, Ubuntu mobile nu foloseste Dalvik Virtual Machine, asa ca aplicatiile Android nu sunt compatibile cu sistemul de operare mobil de la Canonical. Totusi, Ubuntu Mobile va oferi avantajul rularii native a aplicatiilor dedicate fara o masina virtuala, ceea ce inseamna ca performanta ar putea fi chiar mai buna decat cea oferita de Android.

In acelasi timp, prin intermediul unui stand, utilizatorii device-urilor cu Ubuntu OS vor putea conecta mobilul la un monitor si il vor putea folosi, cu ajutorul mouse-ului si tastaturii clasice, in acelasi mod in care isi folosesc PC-ul.

Momentan, Ubuntu pentru smartphone-uri ruleaza doar pe Galaxy Nexus, dar in curand Canonical va publica si versiuni pentru alte device-uri.

Primele telefoane inteligente cu Ubuntu preinstalat vor fi lansate la inceputul lui 2014.

Iata Ubuntu mobile in actiune:

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: ubuntu mobile os ubuntu pentru telefoane ubuntu os smartphone lansare ubuntu mobile os
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google