Istoria celei mai cunoscute imagini din IT: wallpaper-ul XP "Bliss"

de Radu Eftimie | 9 septembrie 2011

Una dintre cele mai cunoscute si mai vizualizate imagini din lume este fara indoiala wallpaper-ul folosit nativ de sistemul de operare Windows XP. Insa ce istorie are imaginea care prezinta campul verde pe fondul unui cer senin brazdat de cativa nori, de unde vine inspiratia unei astfel de imagini si cine a avut ideea unui asemenea simbol care a ajuns sa se confunde la un moment dat cu sistemul de operare al Microsoft?

Bliss (2000) - Acesta este numele unei fotografii a unui peisaj din tinutul Napa, California, cu dealuri verzi si cer albastru. Imaginea (folosita ca wallpaper pentru Windows XP) a devenit una dintre cele mai cunoscute din toate timpurile.

Istoria celei mai cunoscute imagini din IT: wallpaper-ul XP Bliss

Omul din spatele imaginii

Multi dintre cei care au vazut imaginea, au crezut initial ca ea este o realizare artificiala, pe calculator, si ca peisajul nu exista in realitate. Asa sa fie, oare Microsoft si-a creat un peisaj de fictiune pentru a-l promova apoi pe unul dintre produsele importante ale companiei? Nu a fost deloc asa.

Exista un om in spatele acestei imagini. El este fotograful Charles O'Rear si se face "vinovat" pentru creatia Bliss. Acum va veti gandi sigur ca dupa numele fotografului imaginea trebuie sa fi fost captata undeva prin Irlanda. Fals.

Ea a fost imortalizata chiar in Statele Unite, in California, districtul Sonoma. Fotografia a fost facuta in anul 1996, cu ani buni inainte de aparitia pe piata Windows-ului XP, software cu care urma sa se confunde ulterior. In 1996, zona respectiva fotografiata de Charles O'Rear arata cum arata wallpaper-ul XP, dar la putin timp peisajul s-a modificat, zona devenind o podgorie. Iata cum arata la zece ani dupa fotografia lui O'Rear, zona. Poza de mai jos a fost facuta, intentionat, din acelasi unghi:

Istoria celei mai cunoscute imagini din IT: wallpaper-ul XP Bliss

O creatie mai cunoscuta decat creatorul ei

Din acelasi moment, insa, fotografia originala a lui O'Rear si-a croit drum spre ecranele calculatoarelor Microsoft si, bineinteles, spre utilizatorii de Windows XP. Dar nu numai! Celebra fotografie putea fi vazuta prin cele mai neasteptate locuri. Chiar si Charles O'Rear si-a vazut creatia folosita ca fundal intr-un interviu de televiziune care-l avea ca invitat pe presedintele Venezuelei...

Pe scurt, Charles O'Rear a devenit, intr-un mod atipic, cunoscut pentru fotografia sa. Dar nu a devenit la fel de celebru cum a devenit creatia sa. Nu multi stiu astazi cine a fotografiat Bliss-ul, dar toti stiu ca Bliss-ul exista.

Cat a castigat O'Rear din "afacerea" asta? Imposibil de spus pentru ca O'Rear a semnat o clauza de confidentialitate cu Microsoft. Spune doar ca suma primita este a doua ca valoare dupa cea platita fotografului care a vandut imaginea cu Bill Clinton imbratisand-o pe Monica Lewinsky. Trecand peste asta, insa, fotografia lui Charles O'Rear, devenita cu ajutorul tehnologiei cea mai vazuta din toate timpurile, are o istorie a ei care speram ca v-a placut.

Cineva insa a calcat pe urmele lui O'Rear si a incercat sa vada acum cum arata zona acum, dar prin "ochii" altei tehnologii, ceva mai avansata decat aparatul cu performante medii al fotografului, Google Street View. Blogerul Van Wessel a gasit cu ajutorul Google coordonatele exacte ale locatiei astfel incat puteti vedea cum arata regiunea acum. De altfel, cu ajutorul Google Maps puteti accesa peisajul actual al regiunii la cordonatele 38.248966, -122.410269

Istoria celei mai cunoscute imagini din IT: wallpaper-ul XP Bliss

Incheiem aici povestea Bliss, precizand ca Microsoft a renuntat la idilica imagine folosita pe post de wallpaper in Windows XP, odata cu lansarea urmatoarei versiuni a sistemului de operare, Windows Vista.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google