VIDEO: Cum a scapat un sofer de amenda datorita unei aplicatii Android

de Radu Eftimie | 18 octombrie 2011

V-ar putea ajuta o aplicatie instalata pe telefonul vostru cu Android sa scapati de o amenda abuziva cu care va pedepseste un politist care a "uitat" sa calibreze radarul? Probabil ca da, dar nu putem baga mana in foc pentru acest lucru, pentru Politia Romana.

Un american, insa, povesteste cum a reusit sa demonstreze in instanta (vorbim despre justitia din SUA, atentie) ca politistul care l-a amendat a gresit si, voit sau nu, i-a dublat omului, in procesul verbal, viteza cu care ar fi circulat.

Ghinionul politistului a fost ca soferul nevinovat avea activat pe telefonul sau cu Android, aplicatia "My Tracks" de la Google. Cazul este o premiera in justitia americana, in sensul ca tehnologia de pe un telefon mobil poate convinge un judecator de nevinovatia unui om. Povestea soferului salvat de tehnologia moderna a fost scrisa chiar de el. Sursa: Skattertech.

Politist vs. Google

Anul, trecut, un sofer din Statele Unite a fost tras pe dreapta de un politist de la circulatie. Omului i s-a dat o penalizare pentru ca ar fi circulat cu viteza de 40 mile/ora (64 km/ora). Soferul circula, de fapt, cu doar 20 mile/ora (32 km/ora).

Cum ar fi putut insa sa demonstreze acest lucru? Pentru ca, povesteste el, nu avusese niciodata amenzi contraventionale, s-a ambitionat si a inceput sa caute dovezi care sa-i vina in ajutor. Iar cel care i-a intins o mana decisiva a fost chiar... telefonul sau cu Android - Motorola Droid, pe care instalase, inainte de incidentul cu politistul, aplicatia My Tracks, de la Google.

Aveti in imagine exact dovada adusa in instanta.

Cum a scapat un sofer american de amenda datorita telefonului cu Android

Soferul a realizat ca avea, chiar in momentul in care fusese oprite de omul legii, aplicatia pornita si ca ea contrazicea clar cea ce spunea politistul. Soferul nu circulase decat cu o viteza de 20 mile/ora si nu exista niciun motiv pentru a fi sanctionat cu amenda si cu puncte de penalizare (sistem similar cu cel aplicat in Romania). Asa ca a mers mai departe cu demersul sau de dezvinovatire.

Verdict: not guilty!

Urmatorul pas a fost sa atace in instanta amenda. Inainte de a calca in tribunalul Yolo County (California), omul si-a facut un back-up al datelor inregistrate in ziua incidentului de My Tracks. A trimis toate aceste dovezi prin Google Docs, pentru a le putea prezenta cu usurinta judecatorilor.

Odata inceput procesul, eroul nostru a reusit cu foarte mare usurinta sa demonteze pas cu pas acuzatiile. In primul rand, pentru ca nu prea s-a ajutat de tehnologia de care dispunea (inregistrarile si datarile radarului folosit in ziua incidentului), politistul nu a reusit sa-si aduca aminte nici macar ziua in care a dat amenda.

De cealalta parte, soferul inspirat a pus pe masa judecatorului toate datele inregistrate de telefonul sau: viteza minima, viteza maxima si media de deplasare. De remarcat este faptul ca nici macar viteza maxima detectata de GPS-ul telefonului prin intermediul aplicatiei My Track nu indica depasirea vitezei maxime admise de legea californiana.

Pus in fata unei asemenea val de dovezi, judecatorul nu a putut face altceva decat sa-l declare pe sofer nevinovat.

Soferul spune in propria sa povestire ca nu are niciun fel de cunostinte juridice si ca, practic, salvarea sa a venit prin utilizarea corecta a unei tehnologii care se afla de acum aproape la indemana oricui.

In final, ne intrebam daca in Romania un tribunal ar putea decide un verdict pe baza unei aplicatii Android...

MyTracks poate fi descarcata de pe Android Market

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google