Canonical a lansat Ubuntu 13.10 pentru desktop si smartphone

de Liviu Petrescu | 18 octombrie 2013

Cea mai noua versiune de Ubuntu a sosit in aceeasi zi cu Windows 8.1. Ubuntu 13.10 pentru desktop si smartphone este cel mai important pas de pana acum in strategia Canonical de a unifica sistemele de operare PC cu cele mobile. Din pacate, releas-ul, pentur mobile cel putin, omite cateva elemente mult asteptate de fanii Ubuntu.

Noul sistemul de operare bazat pe Linux poate fi dscarcat de pe site-ul Ubuntu.com dar, in timp ce versiunea pentru desktop ofera functionalitate completa, cum de altfel este si normal, varianta mobila ramane inca incompleta.

In primul rand, Ubuntu pentru smartphone nu va putea fi instalat decat pe doua telefoane: Nexus 4 si Galaxy Nexus si este dedicat unui anumit segment: "for developers and industry partners only". In al doilea rand, desi ofera majoritatea functionalitatilor necesare rularii pe smartphone, multeicon-uri (precum Facebook si Twitter) sunt doar linkuri catre versiunea web a aplicatiilor. Pe scurt, avantajele versiunii mobile vor deveni relevante abia in 2014, odata cu lansarea telefoanelor cu Ubuntu preinstalat... Un pic dezamagitor este si faptul ca versiunea pentru tablete, Ubuntu tablet, despre care se credea ca va fi lansata in versiune completa (pentru Nexus 7 si Nexus 10), tot ieri, nu a aparut pe site.

Ubuntu 13.10

Versiunea Desktop Ubuntu 13.10 nu aduce surprize mari fata de ultimul beta. Sistemul de operare foloseste totusi mai putina memorie decat versiunile precedente si necesita un procesor grafic mai slab.

Noul Ubuntu are inclus si un SDK complet pentru dezvoltatorii de aplicatii, care ofera uneltele necesare pentru dezvoltarea de aplicatii pentru orice gadget Ubuntu, de la PC la tablete si telefoane. Dezvoltatorii pot alege intre programarea nativa si lucrul in HTML5 pentru realizarea aplicatiilor.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: lansare ubuntu 13 10 ubuntu 13 10 desktop ubuntu 13 10 smartphone
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google