Canonical (Ubuntu) revolutioneaza interfata PC-urilor. Vezi cum!

de Liviu Petrescu | 25 ianuarie 2012

In ciuda progreselor uriase din ultimii 30 de ani, interfata PC-urilor a ramas, in esenta, aceeasi, cu meniuri de "File", "View" etc., indiferent de sistemul de operare. Microsoft spera sa revolutioneze piata cu interfata noua a Windows 8, dar Linux ar putea oferi o interfata si mai atractiva prin simplitatea sa.

Ubuntu Linux prezinta "HUD" (Heads-Up Display), interfata ce ar putea fi inclusa cu functionalitate completa in Ubuntu 12.04 LTS, urmatoarea versiune a sistemului de operare open-source.

Interfata de tip "Vocabulary UI" va revolutiona pe termen lung modul in care utilizatorii interactineaza cu PC-ul, sustine Mark Shuttleworth, fondatorul Canonical, compania ce sustine dezvoltarea Ubuntu.

Meniurile cu structura de tip increngatura au fost inlocuite de "HUD" printr-o singura bara de cautare. Interfata Ubuntu ofera utilizatorului toate optiunile utile dupa ce acesta scrie doar cateva caractere in bara de cautare ce ofera noi optiuni pe masura ce utilizatorul continua sa scrie.

Avantajele si dezavanatajele meniurilor clasice

Meniurile clasice au rezistat atat de mult timp ca interfata a PC-urilor datorita unor avantaje evidente, dar au si multe neajunsuri care ingreuneaza interactiunea utilizatorului cu PC-ul si aplicatiile sale.

Toate sistemele de operare au adoptat pana acum aceeasi interfata a meniurilor deoarece ele ofera o functionalitate buna fara multe schimbari. Stii intotdeauna unde le gasesti, in partea de sus a ecranului sau a ferestrei, coloanele verticale sunt usor de citit si meniurile sunt organizate intr-un mod care este usor de descris intr-un manual.

Neajunsul este, insa, utilizarea mai dificila atunci cand folosesti tastatura, lucru ce implica memorarea unor combinatii de taste sau repetarea unor comenzi ("sus" sau "jos"). Organizarea lor arbitrara in aplicatii ("Preferences" nu este intotdeauna in acelasi meniu) ingreuneaza munca de memorare a utilizatorului.

Microsoft a reusit sa modernizeze meniurile prin interfata de tip "ribbon", integrata in tot mai multe aplicatii, dar problema spatiului mare ocupat pe ecran de meniu s-a inrautatit.

Interfata inteligenta HUD

Prin interfata HUD, Ubuntu ar putea revolutiona modul in care interactioneaza utilizatorii cu PC-ul, oferind comenzile utile la momentul util, fara sa ocupe o parte din ecran in mod constant.

Interfata HUD se bazeaza pe intuirea comenzilor utilizatorului, care tasteaza cateva litere ale unei comenzi. Integrarea va fi completa, astfel ca prin bara de cautare HUD vei putea controla intregul sistem, aplicatia principala in care lucrezi si aplicatiile din fundal.

Optiunea "fuzzy matching", in care apare difuz restul cuvantului pe care Ubuntu crede ca vrei sa-l tastezi si capacitatea de invatare a interfetei sunt alte avantaje care ar putea schimba radical modul de interactiune cu PC-ul.

HUD invata rapid care sunt comenzile sau aplicatiile pe care le folosesti cel mai des, ordonandu-le prioritar atunci cand folosesti bara de cautare.

Controlul vocal

Canonical planuieste sa lucreze la integrarea controlul vocal si al gesturilor in interfata HUD, pentru a usura si mai mult controlul PC-ului.

Integrarea completa a controlului vocal este insa un proces de durata. Chiar si in absenta ei, HUD se dovedeste a fi mai rapida decat navigarea meniurilor cu mouse-ul, lucru ce va scurta fluidiza interactiunea cu tehnologia.

Viitorul pare sa apartina interfetelor care pot "ghici" cat mai rapid intentia utilizatorului de a initia o comanda, cu efort minim din partea acestuia.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google