Adobe intra pe teritoriul HTML5 prin noul software Edge

de Cristina Enescu | 1 august 2011

Dupa ce o buna bucata de timp a tatonat teritoriul HTML5, Adobe System si-a facut in acest week-end debutul grandios in universului noului standard web prin lansarea unui preview public al unui software numit Edge, informeaza Cnet

Ani la randul, modalitatea companiei de a oferi jocuri animate sau streaming video a fost Flash Player, un browser plug-in, instalat pe aproape orice computer.

 

Dar cum aliatii precum Opera, Mozilla, Apple, Google si Microsoft au inceput sa migreze catre noi standarde web, iata ca Adobe s-a aliat noilor tendinte.

Cele trei standarde emergente ale world wide web-ului sunt HTML (Hypertext Markup Language - pentru descrierea paginilor web), CSS (Cascading Style Sheets - pentru formatarea efectelor animatiilor) si JavaScript (limbajul de programare folosit pentru aplicatiile web).

Aceste noi standarde au functionat pe smartphone-urile noi atunci cand Flash fie nu era disponibil, fie mergea incet, fie lipsea cu desavarsire, ca in cazul iPhone-ului si al iPad-ului.

Adobe a depus eforturi mari pentru a mentine Flash-ul relevant pe cele trei segmente mari - jocurile, video-urile online si aplicatiile de business, insa odata cu Edge, anuleaza criticile potrivit carora compania traieste in trecut.

"HTML-ul devine din ce in ce mai prezent. Operatiunile rezervate in trecut Flash-ului sunt acum realizate prin intermediul standardelor web," a declarat Devin Fernandez, product manager in cadrul grupului Adobe Web Pro.

Lansarea preview-ului public reprezinta numai inceputul pentru Edge. Software-ul permite adaugarea efectelor de animatie la paginile web, prin intermediul CSS controlat de Java Script. De exemplu, atunci cand o persoana incarca o pagina web desenata cu Edge, textul si elementele grafice sunt evidentiate gradual.

Odata cu aparitia noilor versiuni, vor fi adaugate mai multe feature-uri, iar Adobe planuieste sa inceapa sa vanda versiunea finala a Edge in 2012.

"Pentru lansarea primului preview public, ne-am focusat pe animatie, " a declarat Fernandez. Pe perioada acestui preview public, vom adauga noi functionalitati. Vom integra feedback-ul primit de la comunitate, luand aceste cererei in considerare."

 

Adobe intra pe teritoriul HTML5 prin noul software Edge

Lista viitoarelor feature-uri pe care Adobe le-a pregatit pentru noul software include adaugarea elementelor video si audio, alaturi de graficile SVG, PNG, GIF si JPEG pe care le poate administra in prezent.

Software-ul lucreaza in paralel cu Dreamweaver, pachetul de Web design oferit de Adobe sau cu alte instrumente Web. Edge contine un browser bazat pe WebKit, al carui icon este proeminent in centrul interfetei de utilizator. Un timeline situat sub acest icon le permite designer-ilor sa seteze evenimente, sa copieze si sa lipeasca efecte sau sa opereze alte modificari de program.

Adobe intra pe teritoriul HTML5 prin noul software Edge

Declinul tehnologiei Flash a inceput in mare parte din cauza faptului ca Apple a refuzat vehement sa integreze software-ul Adobe in dispozitivele sale mobile.

Motivul a fost acela ca Flash-ul nu mai este necesar, ca este plin de defecte si ca, oricum, consuma foarte mult din durata de viata a bateriei.

In plus, in luna aprilie a acestui an, si YouTube a anuntat abandonarea formatelor H.264 si Flash in favoarea noului standard in-house WebM, pe care planuieste sa il integreze in intreg mediul online.

Iata insa ca Adobe nu a privit neputincioasa cum Flash devine istorie. Compania se pare ca s-a adaptat situatiei si isi propune sa ramana o prezenta dominanta pe Internet.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google