Reclame periculoase pe Android: promit solutii antivirus, dar te aboneaza contra cost la servicii nedorite

de Redactia Hit | 7 octombrie 2013

Specialistii Bitdefender au identificat un banner de reclama, inclus in diverse aplicatii legitime de Android, ce lanseaza atacuri menite sa convinga utilizatorii sa cumpere un produs fals de securitate.

Reclamele, livrate prin platforma InMobi, afiseaza o alarma de tip pop-up pe ecranul smartphone-ului, care avertizeaza utilizatorii ca dispozitivul lor este virusat si le ofera o asa-zisa solutie antivirus platita. 

Un click pe link-ul sugerat directioneaza utilizatorii catre o pagina care le confirma ca dispozitivul lor mobil este infectat cu virusi.

Cumparati de la eMag solutii de securitate Bitdefender

Pentru a-si curata telefonul, utilizatorilor le este recomandata o solutie de dezinfectie, iar pentru a obtine respectivul instrument trebuie sa-si introduca numarul de telefon intr-un formular. In realitate utilizatorii sunt pacaliti astfel sa-si faca un abonament de 3 sau 4 euro pe saptamana, prin care pot avea acces la tonuri de apel premium si wallpaper-e. Abonamentul poate fi intrerupt doar manual.

Escrocheria se poate raspandi global, intrucat redirectionarea pe pagina periculoasa se realizeaza prin localizare geografica, iar serviciul premium este ales dintre cele disponibile in zona in care se afla utilizatorul.

Daca nu aveti nicio solutie de securitate instalata pe smartphone sau tableta, n-ar trebui sa vi se afiseze niciun mesaj de tip pop-up care sa va informeze cu privire la diverse infectii, iar daca folositi o solutie antivirus dedicata, trebuie sa stiti ca nicio aplicatie legitima nu va va cere bani in plus pentru a curata sistemul de virusi.

Ce trebuie sa faceti daca ati intalnit un astfel de comportament:

  • Dezabonati-va imediat trimitand un SMS la numarul mentionat in sectiunea Termeni si Conditii de pe site-ul unde v-ati abonat initial.
  • Dezinstalati aplicatiile pe care le-ati descarcat recent.
  • Folositi a solutie de securitate performanta dedicata terminalelor cu Android care blocheaza paginile periculoase.
  • Folositi un software care va informeaza la ce tip de informatii au acces aplicatiile pe care le instalati si care sunt riscurile pe care vi le asumati instalandu-le.

Sursa: Bitdefender

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: Android reclama virus securitate android reclame agresive virusi android bitdefender alerta
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google