Noua sectiune pe HIT.ro - Sisteme de securitate

de Redactia Hit | 5 decembrie 2012

Astazi inauguram o noua sectiune pe HIT.ro in care va recomandam cateva solutii performante de securitate si supraveghere, alaturi de articole ce vor cuprinde tutoriale si ghiduri pentru a va introduce intr-o lume pana de curand rezervata doar profesionistilor din domeniu.

Sistemele de securitate pot fi formate dintr-o multitudine de echipamente. Fie ca vorbim de un sistem de alarmare, unul de incendiu, unul de control acces sau o supraveghere video, toate aceste sisteme fac parte integranta din sistemele de securitate.

In functie de complexitatea locatiei pot fi folosite unul sau mai multe dintre aceste subsisteme. Intrebarea este cum alegem un sistem de securitate? Cat cheltuim pe el? Ce sisteme sunt cu adevarat necesare? 

Alegerea unui sistem de alarmare

Fiecare firma ce instaleaza astfel de sisteme o sa va poata prezenta un numar foarte mare de solutii. Dar prima si cea mai importanta intrebare la care trebuie raspuns este: cat valoareaza obiectele pe care le protejati? Nu neaparat valoarea fizica (in cazul unui calculator e posibil ca documentele de pe HDD sa fie mai valoaroase decat echipamentul in sine). Si, odata ce aveti raspunsul la aceasta intrebare, atunci o sa vedeti care este o valoare decenta pe care este recomandat sa o cheltuiti pe un sistem de securitate.

Un maxim de 5% din aceasta valoare ar trebui sa fie mai mult decat suficient. Apoi urmeaza detaliile tehnice. Nu o sa intru in detalii acum dar alegerea presupune o cunoastere cat mai exacta a locatiei, a structurilor cladirilor, a cailor de acces si multe alte detalii. Asadar alegerea acelor kituri prefabricate nu o sa fie intotdeauna cea mai buna cale de protectie impotriva efractiei.

Alegerea unui sistem de supraveghere video

Sistemele de supraveghere video sunt de foarte multe  tipuri dar si aici trebuie raspuns la o intrebare principala: ce vreau sa vad prin acel sistem? Vreau sa vad un numar de masina? Vreau sa vad chipul celui care intra pe o usa? Vreau sa supraveghez o sala de clasa sau conferinta? In functie de acest raspuns, se trece la configurarea unui sistem de supraveghere video. In principal sunt doua mari categorii de sisteme: analogice si IP. Fiecare are plususrile si minusurile sale iar criteriile de selectie o sa va indrume catre unul sau altul.

Camerele pot fi conectate local la un DVR, prin internet la un server video online (NVR) sau la un server aflat in "cloud", tehnologie aflata intr-o puternica expansiune.  Cum alegem camera corecta, cum alegem solutia corecta si care sunt cerintele legale, despre toate acestea vom discuta intr-un articol viitor.

Alegerea unui sistem de incendiu

In primul rand, daca pana acum cele doua sisteme anterioare puteau fi "negociate", in acest caz restrictiile legale sunt extrem de stricte. Distantele dintre senzori, pozitionarea butoanelor, a sirenelor, semnalizarile cailor de acces sunt clar definite de lege si instalarea unui astfel de sistem este numai o lucrare ce trebuie realizata de un profesionist. Cu focul nu trebuie sa ne jucam!

Si in plus la sistemele de avertizare in caz de incendiu, o instalare necorespunzatoare poate fi fatala prin prisma faptului ca te bazezi pe ea si nu functioneaza motiv pentru care trebuie verificate periodic.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google