GHID: cum alegem camerele de supraveghere de exterior

de Redactia Hit | 11 aprilie 2013

Camerele de supraveghere de exterior sunt montate in diverse scopuri. Daca vorbim de o camera ce monitorizeaza o masina parcata atunci trebuie sa aiba anumite caracteristici, daca este o camera pentru monitorizarea traficului alte caracteristici, daca este pentru monitorizarea intrarii in casa, scoala, birou, cu totul alte caracteristici.

Dar haideti sa vedem care sunt caracteristicile tehnice ale unei camere si la ce folosesc ele. Apoi putem sa alegem corect o camera.

In cazul in care achizitionati o camera pentru acasa, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele elemente: tipul lentilei, tipul sistemului de infra rosu, gradul de rezistenta la intemperii. Orice lentila a unei camera este caracterizata de o distanta focala. Daca bugetul permite, cea mai buna alegere este o lentila varifocala, care va stii sa isi focalizeze singura imaginea in punctul in care simte miscarea. Dar trebuie sa tineti cont ca in cazul unor zone cu miscare permanenta este posibil ca focalizarea sa nu se realizeze in punctul in care va doriti.  Rezolutia unei camere de supraveghere este de asemenea importanta, dar pentru o camera de exterior orice rezolutie peste 600 linii este suficienta, pentru utiliarea casnica. O alta caracteristica importanta a camerei este sistemul de realizare a luminozitatii. Imaginati-va o locatie in care dimineata este unbra si soarele bate din spate si dupa amiaza soarele bate din partea opusa. O camera fara functia WDR (wide dynamic range) va avea o problema de realizare a luminozitatii.

 

Tipul sistemului de infrarosu este la fel de important pentru noapte cum este calitatea imaginii ziua.  Pe langa distanta recomandata, ce apare pe fisa tehnica a camerei, mai trebuie luate in calcul si tipul de iluminator si mai ales consumul acestuia. In cazul in care intensitatea curentului nu este suficienta iluminatorul va functiona pe distante mult mai mici decat cele specificate in fisa tehnica. Tineti cont ca in cazul iluminarii IR calitatea imaginii scade simtitor.

Gradul de rezistenta la intemperii este un criteriu care pana de curand nu era important, dar din cauza modificarilor climatice din ultima vreme si a aparitiei valorilor extreme de temperatura, trebuie avuta in vedere si aceasta rezistenta. In mod normal o camera de supraveghere de exterior functioneaza intre +50 si -10 grade Celsius.

Cum insa inregistram temperaturi si in afara acestor intervale, mai ales ca masuratorile sunt facute la umbra si in anumite conditii, este de preferat ca in cazul in care stiti ca locatia este expusa unor intemperii puternice sau extreme ce pot depasi aceste limite, sa folositi carcase alimentate electric pentru aceste camere. Riscul in cazul in care se utilizeaza o camera peste limitele admise (IP 66 este standardul de protectie pentru praf si APA) este fie sa inghete sistemele din ea si sa se defecteze, fie chiar sa ia foc in cazul temperaturilor foarte ridicate.

Asadar, pentru o camera ce va fi pozitionata pe exteriorul unei case, cladiri, scari de bloc trebuie sa aveti in vedere: pozitia fata de soare, pentru a vedea cum cade lumina pe lentila si pe obiectele monitorizate, rezolutia camerei, distanta fata de obiectul pe care doriti sa il monitorizati atat pentru focalizare cat si pentru Infra Rosu si, nu in ultimul rand, rezistenta la conditii meteo extreme.

Nu am discutat deloc despre unghiuri de vizualizare deoarece aceasta caracteristica era evidenta.

Pretul unei camere de exterior variaza intre 150 si 3000 lei pentru o camera All In One dar poate creste la peste 20.000 lei  pentru o camera SpeedDome IP de monitorizare de trafic.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: ghic alegere camera supraveghere sfaruti camere supraveghere exterior sisteme de securitate exterior
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google