Cruncher, un bun utilitar
Virusul Cruncher, de asemenea, s-a dovedit a fi absolut benign. Aparent, a fost un virus obisnuit de tip fisier rezident si folosea un algoritm pentru a comprima date si pentru a arhiva fisierul infectat, astfel incat acesta devenea mai mic decat originalul. Virusul elibera spatiu pe hard disk-ul utilizatorului. Mai mult, Cruncher folosea un algoritm de compresie foarte popular pe atunci numit DIET 1.10, astfel incat utilizatorul putea folosi acest program in mod legal pentru a dezarhiva fisierele infectate de virus si pentru a obtine din nou acces la date, in timp ce inca se bucura de spatiul suplimentar creat pe hard disc.
Welchia
Virusul Welchia a devenit, de asemenea, celebru pentru ca facea "fapte bune". Acesta a fost unul dintre cei mai neobsnuiti viermi din istoria amenintarilor cibernetice. Desi creatorii sai l-au dezvoltat ca pe un program malware autentic, Welchia nu a cauzat, de fapt, niciun efect negativ. Dimpotriva, acesta a ajutat la eliminarea din sistem a viermelui Lovesan, cunoscut si sub numele Blaster.
Din pacate, acesti virusi inofensivi au fost doar exceptii de la regula. "In prezent, practic 100% din virusi sunt scrisi cu un singur scop in minte: furtul de bani sau de date confidentiale", spune Alexander Gostev, Chief Security Expert at Global Research & Analysis Team, in cadrul Kaspersky Lab.