Bitdefender: Cum actioneaza virusul Dorkbot ce se raspandeste prin chat-ul Facebook

de Redactia Hit | 14 mai 2013

Virusul Dorkbot se foloseste de retele de tip IRC (Internet Relay Chat) pentru a transmite si a primi date si a fost detectat de Bitdefender intr-o versiune initiala in urma cu doi ani, ca Backdoor.IRCBot.Dorkbot.

Noua varianta a virusului, aparuta in ultima saptamana, se raspandeste sub forma unor linkuri prin mesaje de pe chat-ul Facebook si isi poate face singura actualizarile pentru a-si instala cea mai noua versiune, spune Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Virusul a fost impachetat acum intr-o forma noua, cu scopul de a evita solutiile antivirus. Softul periculos are astfel capacitati rootkit, putand chiar sa impiedice antivirusul sa efectueze actualizari de securitate. Dorkbot poate, de asemenea, spiona activitatea utilizatorilor in browser. In afara de mesageria instant, virusul se poate raspandi si prin dispositive USB.

Utilizatorii nu trebuie sa dea click pe mesaje care, desi par fotografii, sunt fisiere executabile. La descarcare, ele instaleaza fara consimtamântul utilizatorilor un software periculos ce ofera atacatorilor control asupra calculatorului infectat. In general, este periculoasa executarea unui astfel de fisier (cu extensia ".exe") indiferent daca este primit de la prieteni sau de la persoane necunoscute, prin intermediul programelor de mesagerie instanta (Facebook, Yahoo Messenger etc.)

In ultimii doi ani, Bitdefender a observat o crestere a numarului de virusi propagati prin retele sociale, cel mai adesea prin scam-uri de pe Facebook. In România, cele mai populare sunt de tipul "vezi cine ti-a vazut profilul".

In topul site-urilor periculoase raspandite pe Facebook se afla si linkurile frauduloase, care incearca sa ii convinga pe utilizatori sa participe la sondaje pentru a castiga premii, de obicei telefoane mobile sau tablete. Phishingul, prin care utilizatorilor li se fura date personale, nu mai este atat de popular ca in anii de inceput ai retelelor sociale, pentru ca utilizatorii au invatat sa recunoasca astfel de mesaje.

Bitdefender recomanda utilizatorilor sa isi mentina atat solutia antivirus actualizata, cat si sistemul de operare si aplicatiile pe care le folosesc. De asemenea, ei isi pot instala solutia gratuita Safego, care le scaneaza link-urile de pe Facebook si ii protejeaza de cele mai noi amenintari informatice, cum ar fi spam, phishing si malware,  dar si de supra-expunerea datelor personale.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: dorkbot virus facebook dorkbot bitdefender virus retea sociala facebook virus chat
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google