Bitdefender: Ati cumparat aplicatii Android? Sunt la fel de nesigure ca versiunile gratuite!

de Redactia Hit | 16 aprilie 2013

Aplicatiile platite de Android prezinta un risc de colectare a datelor personale similar cu cele gratuite, releva o cercetare realizata de Bitdefender.

Aplicatiile gratuite sunt recunoscute ca instrumente care livreaza utilizatorului reclama si colecteaza informatii personale. Cumpararea aplicatiei ar trebui sa elimine ambele actiuni, insa cercetarea Bitdefender releva faptul ca acestea inregistreaza in continuare locatia, codul unic al terminalului si chiar citesc contacte.

O analiza pe aplicatiile de top din Google Play, care sunt disponibile atat in versiune gratuita cat si cu plata, arata ca principala diferenta intre aplicatiile gratuite si versiunile lor platite din punct de vedere al asigurarii confidentialitatii datelor este ca intruziunea este pur si simplu mai bine ascunsa.

Astfel, jocul Angry Birds Space, produs de Ravio Mobile, monitorizeaza si inregistreaza locatia utilizatorului si transmite catre servere apartinand unor terte parti ID-ul unic al terminalului, chiar si dupa achizitia aplicatiei. Versiunile platite ale Angry Birds Star Wars, SwiftKey Keyboard, SoundHound si Cut the Rope se comporta similar.

Desi principalul argument cu care sunt convinsi utilizatorii sa cumpere aplicatii platite este acela al absentei reclamelor, mecanismul de urmarire a detaliilor personale din acestea ramane activ, chiar daca utilizatorul nu vede propriu-zis banner-ele.

Precizare: Aplicatiile analizate au fost prezente in top-ul aplicatiilor platite din Google Play in perioada 8-12 aprilie. Topul variaza in fiecare saptamana, in functie de tara. Aplicatiile au fost selectate intrucat au disponibile versiuni cu plata si gratuite.

Sursa: Bitdefender

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: google play aplicatii confidentialitate date google play confidentialitate date android bitdefender android
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google