Epson EH-TW7200 review - proiector de top pentru utilizatorii cu pretentii

de Radu Eftimie | 1 august 2014

Am avut ocazia sa testam recent un proiector cu specificatii peste medie destinat utilizarilor casnici. Vorbim despre Epson EH-TW7200, cu tehnologie 3LCD si care ofera functie de home cinema 3D la un pret interesant raportat la gama de produse din care face parte.

(clic pe imagini pentru dimensiune mare)

Daca veti face singuri un mini sondaj printre prieteni si ii veti intreba ce prefera, un televizor FullHD sau un proiector de calitate pe care sa il foloseasca in locul "traditionalului" TV, veti vedea ca televizorul se va afla in optiunile lor in mod sigur, in defavoarea proiectorului. Astazi vom incerca sa va aratam de ce merita sa achizitionati (si) un proiector, mai ales daca apreciati calitatea imaginii de dimensiuni mari si daca va doriti sa va utilati locuinta cu un adevarat home cinema.

Un proiector ce ofera o calitate si specificatii peste medie nu este la indemana oricui din punct de vedere al costurilor. Modelul testat de noi, Epson EH-TW7200, se incadreaza in aceasta categorie, la un pret de aproape 7000 de lei. De ce ati cheltui o asemenea suma pentru un astfel de aparat? Sa vedem in continuare.

Este clar faptul ca pe piata locala proiectoarele sunt departe de a deveni produse mainstream pentru end-useri. In schimb, pe segmentul business, unde este nevoie clara de asemenea dispozitive, lucrurile stau mult mai bine pentru cei din industrie. Dar, sa ne limitam la consumatorii casnici si la reticenta sau, mai bine spus, lipsa de informare, implicit de interes, pentru aceasta categorie de produse. In Romania, in orice magazin de electronice mergeti veti vedea "ziduri" de televizoare de toate tipurile, dar niciun proiector pornit (si in multe cazuri nici macar expus). In statele Occidentale lucrurile stau altfel, iar daca ati avut ocazia sa vizitati un showroom de profil din Germania, de exemplu, stiti acest lucru. Cu alte cuvinte, este normal ca end-userii de la noi sa nu fie atat de interesati de proiectoare. Desigur, am putea aminti si de preturile la care se comercializeaza un proiector. Insa, exista si televizoare la preturi care se apropie de 7000 de lei si care devin o optiune de achizitie, mai mult din ...reflex. Facem apologia proiectoarelor in raport cu televizoarele? La nivelul de pret de 7000 de lei, se poate spune ca da si vom incerca sa ne argumentam punctul de vedere, recunoastem, subiectiv.

Va intereseaza dimensiunea ecranului si claritatea imaginii, dar si functiile oferite de un televizor. Cu un pret de 7000 de lei (mai exact 6949 lei), echivalent celui la care se gaseste proiectorul testat de noi, puteti gasi smartTV-uri cu diagonala de maxim 152 de cm si performante similare. Un proiector din aceeasi clasa de pret poate oferi o proiectie FullHD, 3D, comparabila ca si calitate, dar la o diagonala de peste 2 metri(!), in aceleasi conditii de luminozitate ambientala. Iar daca ne referim strict la Epson EH-TW7200, cu tehnologia 3LCD propusa de companie, acest aspect este garantat.

Un alt argument care ar putea inclina balanta in favoarea achizitiei unui proiector este ca imaginea proiectata poate ajunge la o diagonala de 300 inch! Totul este sa aveti un perete disponibil in locuinta pentru o astfel de proiectie, dar va imaginati ce inseamna un "ecran" cu diagonala de aproximativ 7 metri... Desigur, o proiectie de o asemenea dimesiune, care se bazeaza pe o lampa de 2000 lumeni, necesita operare in intuneric aproape total pentru obtinerea unei imagini de calitate buna (similara celei de la cinematograf). Nu mai trebuie sa precizam ca un televizor nu poate face asta :)

Am auzit si citit multe comentarii pe marginea duratei de viata a lampilor de proiectoare, una dintre cele mai importante si mai scumpe componente din sistemul optic al unui aparat de acest tip. Ce inseamna garantia de 4000 de ore de functionare, atat cat ofera Epson, ca exemplu concret pentru modelul pe care l-am testat? Probabil ca putin in comparatie cu durata de viata (negarantata de producatori) pentru ecranele LED.

Cu toate acestea, trebuie sa precizam faptul ca se intampla sa utilizam un Epson TW5910, un proiector cu doua generatii mai "batran", de mai bine de 2 ani, in regim de "televizor" si nu da semne de oboseala! Concluziile prinvind durata de viata a lampilor de proiector le trageti voi (iar daca utilizati deja unul, va invitam sa comentati pe marginea subiectului).


Citeste in continuare 1 2 3 4 5
Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: review Epson EH TW7200 review proiector epson 3lcd test Epson EH TW7200
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google