
Programul National Cantus Mundi invita publicul la seria de concerte extraordinare de percutie sustinute de ansamblul Young Beats, coordonat de muzicianul Zoli Tóth, si de 8 ansambluri de percutie remarcabile, ca parte a celui mai mare turneu dedicat muzicii de percutie din Romania.
Cea de a treia editie a Turneului Ansamblurilor de Percutie, initiat de muzicianul Alexandru Velescu, se desfasoara in perioada 28 martie - 29 mai 2025 si include concerte in sase orase din Romania: Brasov, Bucuresti, Bacau, Iasi, Piatra Neamt si Suceava.
Accesul publicului la evenimente este gratuit.
„E placut sa observam ca fenomenul muzicii de percutie prinde contur in Romania. Faptul ca muzicieni din mediul academic canta alaturi de tineri muzicieni neprofesionisti ilustreaza valorile si ambitiile acestui proiect. De la an la an, apar tot mai multe ansambluri in tot mai multe orase. Repertoriile se imbunatatesc considerabil, iar tot ceea ce tine de muzica de percutie este tot mai bine inteles. Percutia inseamna mai mult decat batutul la tobe – este sensibilitate, emotie, coordonare, bucurie si, de multe ori, perfectiune.” - prof. Zoli Toth, fondator si conducator muzical al Ansamblului de percutie Young Beats, Cantus Mundi
Pe scena se vor reuni peste 50 de percutionisti, membri ai ansamblurilor: Ansamblul de percutie „Young Beats” Bucuresti, parte a Programului National Cantus Mundi – condus de prof. Zoli Tóth; Ansamblul de percutie al Academiei Nationale de Muzica „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamt - condus de lect. univ. dr. Alexandru Velescu; Ansamblul de percutie „Versus” al Liceului Vocational de Muzica „Tudor Ciortea” Brasov - condus de prof. Adriana Cristina Puia; Ansamblul de percutie „Alternances” al Universitatii Nationale de Arte „George Enescu” Iasi - condus de conf. univ. dr. Constantin Stavrat; Ansamblul de percutie al Liceului de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamt - condus de prof. Marcel Baltag; Ansamblul de percutie „Fireworks Magazine” al Colegiului de Arta „Ciprian Porumbescu” Suceava - condus de prof. Lucian-Georgel Rusu; Ansamblul de percutie „Spirit” al Colegiului National de Arta „George Apostu” Bacau – condus de prof. Mihai Balan; Ansamblul de percutie „Pulsar(t)” al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti – condus de conf. univ. dr. Sorin Rotaru; Ansamblul de percutie „Juvenartis” al Colegiului National de Arta „Octav Bancila” Iasi – condus de prof. Iustin Rusu.
Repertoriul concertelor include lucrari ce acopera toate genurile muzicale, de la muzica Bach la muzica contemporana.
CALENDARUL CONCERTELOR
28 martie, ora 18:00 | BRASOV
Sala Coloanelor a Cercului Militar din Brasov
29 martie, ora 18:00 | BUCURESTI
Sala George Enescu a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti
31 martie, ora 18:30 | BACAU
Teatrul Municipal Bacovia din Bacau
1 aprilie, ora 18:00 | IASI
Sala de Festivitati a Colegiului National de Arta „Octav Bancila” din Iasi
2 aprilie, ora 18:00 | PIATRA NEAMT
Cinema Mon Amour din Piatra-Neamt
29 mai | SUCEAVA
Casa de Cultura a Sindicatelor din Suceava
Concertele se inscriu in Turneul Ansamblurilor de Percutie 2025, ce se desfasoara in perioada 28 martie – 29 mai 2025, la Brasov, Bucuresti, Bacau, Iasi, Piatra Neamt si Suceava.
Turneul este parte a proiectului cultural si educational „Concert de percutie”, initiat de lect. univ. dr. Alexandru Velescu, cu scopul de a promova studentii si elevii institutiilor de invatamant vocational si genurile muzicale destinate ansamblurilor de percutie inca neexplorate suficient de publicul larg.
comunicat oficial




